Kommentar

Hvor henter Bush sin styrke fra? Da han avsluttet talen i natt, var det såvidt ikke han gråt. Underleppa skalv. Det var da han snakket om sin tro på United States Army.

Kommentatorer har lett for å undervurdere Bush. De undervurderer hans overbevisning og vilje. De undervurderer også amerikanernes politiske instinkter, i den grad at de tar helt feil av dem.

Amerikanerne har ikke glemt å være optimister og idealister. Hos oss er det ord til å bli flau av.

Bush har en indre styrke, som han trenger. For tvilen har begynt å melde seg, også hos politikere på gjenvalg om et år.

Den styrken kan deles i tre:
1. Ideologisk: Bush har gjennomgått en utvikling i sin politiske tenkning som har fått ham til å ta avstand fra den vanlige realpolitikken. Den er det nå europeerne som forfekter, f.eks. i forhold til Kina. Bush er hellig overbevist om at alle mennesker har rett til demokrati og frihet.
2. Han tror på Gud. Det liker man ikke å snakke om i norske medier. Det er for klissete. Det er mer ok hvis det er Allah. Den kristne Guden er enten satt på museum, eller tilhører rightwingers.
3. Bush er texaner. Det betyr utholdenhet og lojalitet fremfor noe. Aldri å gi opp. Som det ble sagt om Bush forventninger Blair før Irak: Bush is a Texan, he expects you to stay with him till the end.

Til sammen danner dette en personlighet som står oppreist, selv om det blåser.

Les også

-
-
-
-