Nytt

Time to wrap up: Artikkelen til Neil MacFarquhar gjorde inntrykk. Saudi-Arabia is a bad place. En utklekningsanstalt for terrorister og jihadister.

To besøk denne uken gir anledning til å ta tempen på norske medier og opinionsdannere. Rummy Rumsfeld betraktes omtrent som Darth Vader. Med fascinasjon og avsky. Kristin Krohn Devold kunne passe sammen med USAs forsvarsminister. Hun er også utstøtt.

Lørdagsrevyen viste bilder av Saudi-Arabias oljeminister Al-Naimi, som er oljeminister Wildveys gjest i Bergen. Det var fanbilder fra Fløyen, der gjesten beundret utsikten og liret av seg noen intetsigende fraser. På pressebriefen var det en setning som var substans: da Naimi sa han trodde oljeprisen lå i den øvre ende av skalaen, og underforstått kunne komme til å gå noe ned. Dagrevyens reporter fylte ut innslaget med å vise hvordan verdenspressen henger ved Naimis minste ord. Men ikke et ord om hva som skjer i Saudi-Arabia, enten som bakgrunnsinformasjon og kommentar, eller som spørsmål. Derimot om norske selskaper som ønsker å komme inn på saudiarabiske felt.

Det er utrolig hvor lett ministeren slapp unna, og alltid slipper unna, for han har vært her mange ganger. Samarbeid med Saudi-Arabia hørtes uproblematisk ut, men hjelp til irakerne for å få igang produksjonen var politisk suspekt, ifølge morgensendingen.

Rumsfeld har vi lagt for hat, forsvarsministeren hos vår viktigste allierte. Mens den teokratiske staten som spyr ut terrorister og jihadister, stryker vi med hårene og er krye av å ha på besøk.

Og vi som hisser oss opp over Bush-klanen og forbindelsene til Saud-familien!

Innslaget skrøt av at verdens tredje største oljeeksportør, Norge, fikk snakke med den største, Saudi-Arabia. Oppmerksomhet står høyt i kurs. Men de maktpolitiske sidene av samarbeidet, ble ikke berørt.