En norsk politimann på 32 år forgrep seg på en 15-åring mens han var på vakt, men får likevel fortsette i politiet. Det er ingen ringere enn politimesteren i Oslo, Anstein Gjengedal, som har bestemt dette.

Det spesielle med saken er at politimannen brukte sin autoritet som politimann til å innkalle jenta til lensmannskontoret i kontortiden. Han tiltvang seg sex ved å opptre meget fast i sitt forsett, skriver Rana tingrett som dømte mannen til 75 dagers fengsel.

Politimannen innledet bekjentskapet over internett, på en tid da hun bare vare 14 år. Han opererte med ulike dekknavn. Via e-post, SMS og telefon kom politimannen på 32 år med seksuelle tilnærmelser.

Han brukte tjenestetelefonen da han ba jenta møte på lensmannskontoret. Etter overgrepene endret jenta atferd og fikk psykologiske problemer. Barnevernet ble koblet inn.

Retten betegner tillitsbruddet som alvorlig. Mannen har anket. Han anser seg ikke skyldig.

Etter at saken kom opp søkte han seg til Oslo politidistrikt.

Gjengedal lot mannen fortsette i operativ tjeneste. Først da dommen forelå onsdag denne uken, ble mannen overført til annen tjeneste.

-Vi har lagt vekt på at påtalemyndigheten ikke la ned påstand om at han skulle fradømmes stillingen. Dessuten er det gått fire år siden forholdet han ble dømt for. Og tjenestemannen ikke var i tjeneste da dette skjedde, sier Gjengedal til VG.

Det siste stemmer ikke, og er ett av hovedpunktene i saken. Gjengedal må vite bedre.

Saken er i seg selv meget grov. Ifølge dommen i Rana tingrett har politimannen hatt sex med flere unge jenter på lensmannskontoret.

Ut fra fremstillingen i pressen og dommen fremstår politimannen som totalt uskikket til å bære uniform. Det sier også Arne Johannessen i Politiets Fellsforbund. Han virker mer oppegående enn Gjengedal. Men også han mener han bør kunne fortsette i en kontorstilling.

75 dager fremstår som meget mildt, tillitsbruddet tatt i betraktning. Gjengedals bagatellisering gjør saken til en skandale. Den oser av den corps-d’esprit som gjør at militære og politi verden over dekker over overgrep.

Alt prat om å bekjempe familievold, barneovergrep, trafficking, voldtekt osv. er med ett slag redusert til bare talemåter.

Hva sier Redd Barna og Barneombudet til dette?

Sex-dømt politi får jobbe