Kommentar

Fransk etterretning sto bak historien om at Saddam Hussein hadde kjøpt tonnevis av yellowcake fra Niger! skriver Sunday Telegraph.

Det er en utrolig historie. Bevisene var plantet av den italienske forretningsmannen Rocco Martino, som var i god tro, ifølge italienske rettskilder.

Frankrike ønsket å styre en prosess der de kunne avsløre at bevisene var falske, og dermed svekke grunnlaget for å gå til krig. Men slik gikk det ikke. Yellowcake-beviset ble brukt for hva det var verdt. Det ble utelatt fra en CIA-rapport i oktober 2002, på grunn av manglende troverdighet, men dukket opp igjen i Bush tale om rikets tilstand i januar 2003. Da gikk det prestisje i saken.

Rocco skal ha arbeidet for fransk etterretning i fem år. Hvis historien stemmer er den utrolig. Frankrike spilte en høyst tvilsom rolle under opptakten til krig ved å erklære at landet ville stemme for en resolusjon nummer to i Sikkerhetsrådet, uansett. Det gjorde at USA forlot FN-sporet.

I ettertid har uran-sporet fortsatt å kreve ofre. Den amerikanske diplomaten som ble sendt til Niger for å sjekke opplysningene, kom tilbake og skrev en artikkel om at det var bare tull. Det likte kilder i administrasjonen dårlig, og lekket til spaltens Novak at diplomatens kone var CIA-agent. Det er straffbart å avsløre agenter, og etterforskere har forsøkt å finne kilden.

Telegraph | News | Agent behind fake uranium documents worked for France

Les også

-
-
-
-
-