Kommentar

Kong Abdullah av Jordan er en modig kar: Han sier for mye står på spill i Irak. Hvis den nye regjeringen ber om det, vil Jordan sende soldater.

Det var i et intervju med BBCs Newsnight at kongen kom med den store nyheten. Intet annet araberland har så mye som ymtet om å sende soldater. Selv Tyrkia, som ikke er noe araberland, men har sterke interesser i Irak, har vært inne på tanken.

Det er en stor risiko kongen tar, men han sier det også andre statsledere i Midtøsten vet, men ikke tør gjøre noe med: Gud hjelpe oss hvis Irak ikke greier det.

Det er typisk for deres «moribound» karakter: ikke å foreta seg noe før det er før sent. Kongen er av en ny generasjon, som vet at man må gripe øyeblikket og handle mens det ennå er tid. BBC viste en lang dokumentar om ham og kona for en tid tilbake, og jeg må si jeg ble positivt overrasket. Dette var mennesker med bena på bakken.

«If the Iraqis ask us for help directly it will be very difficult for us to say no,» he told the Newsnight programme.

«If they fail, then we will pay the price,» King Abdullah said, adding he did not think Jordanian were «the right people» for the job, however.

The king is the first Arab leader to consider sending troops to Iraq and the move is likely to please the US.

Kongen sier noe om at jordanerne kanskje ikke er de best egnede, med tanke på kong Husseins støtte til Saddam i den første Golf-krigen. Men siden ber han nærmest irakerne om å komme med en henvendelse, hvilket tyder på at tilbudet ikke var en formalitet.

USA er fornøyd, men kongen minner USA om at mangel på initiativ i konflikten Israel/palestinerne gjør at araberne oppfatter Irak-engasjementet som suspekt. De klassifiserer det i samme kategori og tillegger USA dårlige motiver.

«Because people don’t see the movement on the Israeli-Palestinian issue, they look at Iraq and… they’re very suspicious and they feel that this is just another extent of occupation.»

Jordan ready to send Iraq troops