Kommentar

Det er utrolige historier som kommer ut av Irak. NYTimes har i dag to om Saddams sønner: Den ene er om Udays terrorisering av landslaget i fotball og andre idrettsstjerner. Han var leder av landets olympiske komite, og brukte hovedkontoret som sin base. I kjelleren var det torturkamre. John F. Burns har blitt med midtbanespilleren Habib Jaafer (36) tilbake til stedet hvor han så ofte ble hundset og slått. Jaafer skjelver av frykt før han går inn. Irakere blir ikke kvitt skrekken før de får bevis for at Saddam og sønnene er døde. Soccer Players Describe Torture by Hussein’s Son. Det er tidligere rapportert at Uday straffet spillerne hvis de tapte. Men det er noe annet å få den detaljerte beskrivelsen, med bilder av torturinstrumentene. Det flyter brev fra Den olympiske komite som ikke lot til å bekymre seg stort for idrettsfolkenes menneskerettigheter, kun om det formelle rundt OL-deltakelse.

Den andre historien gjelder tyveriet av rundt 1 milliard dollar fra Iraks sentralbank, like før bombingen begynte. Det var Qusay som troppet opp med et brev fra sjefen om at pengene skulle utbetales. Det var ikke første gang at Saddams familie kom og ba om cash, men da var det snakk om småbeløp, i størrelsesorden 5 millioner dollar. 900 millioner i 100-dollarsedler og 100 millioner i euro er så voluminøst at det krevde tre tilhengere og timevis med lasting. Hvor pengene befinner seg er det ingen som vet. Amerikanerne fant 650 millioner dollar i en av Saddams palasser, men dette er Udays penger, sier en irakisk tjenestemann. Det gir litt perspektiv på galskapen til systemet. Her brukte man hele statskassen som sin private lommebok. Det var megalomania på alle områder: planer om storhet gjennom kriger som var rene røvertokt, bygninger som kunne konkurrere med oldtidens tyranner, og drømmer om regionalt overherredømme gjennom masseødeleggelsesvåpen. Det lyder plausibelt, og i tråd med det som avdekkes. At Saddam var en møllspist løve, som Kristin Halvorsen, Aslaug Haga og andre fremstilte det som, virker å være langt fra sannheten.
Det ble også funnet 250 millioner dollar i en panservogn, visstnok valutareserver fra en storbank. Med slike midler til disposisjon har Saddam og hans menn store muligheter til å stelle i stand ubehageligheter. Hussein’s Son Took $1 Billion Just Before War, Bank Aide Says.