Under the influence: USA har svingt 180 grader i sitt syn på Saddam. Det er utrolig trist å lese USAs holdning til Saddam i ändre halvdel av 80-årene. Ikke bare støttet de ham under krigen med Iran, og var villig til å se gjennom fingrene med gassangrep, for at Iran ikke skulle vinne. Selv da krigen var over, og Saddam fortsatte Anfal-kampanjen mot kurderne – med gass! – undertrykte de kritikk og støttet ham. Det er deprimerende lesning, simpelthen. De andre landene var ikke noe bedre. Verken Tyskland, Frankrike eller Storbritannia.
Teori: Kan en av grunnene til at Tyskland/Frankrike reagerer så sterkt, være at USA nå lar moral diktere politikken, noe som er bannlyst under normale forhold…? Jeg hørte nylig en ekspert si det samme på BBC World: om noe er det moralsk engasjement som driver Bush. Ikke olje. Det er derfor han snakker så mye om «prayer».
Jeg har en følelse av at Frankrike og Tyskland drives av den vanlige stormaktspolitikken, dvs. kynisme, som betyr at regjeringene skal få gjøre hva de vil med sine borgere bak egne grenser. USAs reaksjon på 11/9 betyr et brudd med denne politikken, i prinsipp. Det er denne nye situasjonen Old Europa ikke greier å ta inn over seg, mens det nye Europa i Øst bare husker så altfor godt hva maktesløshet og undertrykkelse er.

Les også

-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂