Aasne Sejerstad slapp seg løs på direkten i Dagsrevyen søndag, etter først å ha vist en kjedelig reportasje med en unge som lirte av seg en innlært lekse. Hun sa Irak tydelig er et beinhardt diktatur hvor folk er livredde for å si hva de mer, også off camera. Det var da noe. Vi fikk også inntrykk av at de kanskje er lei av Saddam og vil ha en forandring, uansett. Det var andre toner enn Berge fra Dagsrevyen, som var på en kjapp tur for en tid tilbake og fortsetter å porsjonere innslagene som er laget under myndighetenes årvåkne blikk. En dag, og det er kanskje ikke så lenge til, vil det bli meget pinlig å se igjen disse innslagene. Det samme gjelder mange avisartikler. Egeland var ute i dag morges og ba om at noen av de flere hundre millioner kronene som Norge har tjent ekstra på krigsfrykten, bør tilfalle det irakiske folk. Det ble ikke stilt et eneste spørsmål om hvordan hjelpen skulle kanaliseres. Røde Kors samarbeider med nasjonale Grønne halvmåne, som er like styrt av Saddam som det bosnisk-serbiske var av Karadzic. Så sa da også Egeland da han kom hjem fra Irak for bare noen uker siden at «Saddam aldri har stått sterkere».
For den som er årvåken og har ører, er det noen ubehagelige spørsmål som presser seg på: At Saddam ikke samarbeider med inspektørene. Det er kun den militære styrkeoppbyggingen som har gjort regimet medgjørlig et stykke på vei. Men Blix er allerede kalt spion. En kan bare tenke seg hvordan inspektørenes arbeidsrom vil bli, hvis deres tidsrom forlenges med flere måneder. Det er nemlig det store paradoks: Fredsfløyen vil gjerne la de få tid til å gjøre jobben, men jo lenger tid, det vil si hvis det er ubestemt, jo mindre sjanse er det for resultater. Slik er det med totalitære regimer, slik er Saddam. Thomas L. Friedman gjorde et stort nummer av retten til å intervju vitenskapsmenn i utlandet, men nå ser vi hva det blir til i praksis: Ingen tør møte inspektørene uten at myndighetene er til stede. Atomfysikeren som har hoppet av, Hamza et eller annet, ble spurt om hva som skjer hvis de sier noe de ikke skulle sagt: Da blir de oppsagt fra jobben, når det har gått en tid og offentligheten har glemt dem, blir de behandlet. Kanskje det skjer noe med barna.
Det er også kommet fram hvorfor USA ikke vil avsløre hva det vet om programmene: FN lekker som en sil. Det har hendt at fortrolige opplysninger som kan kompromittere kilder, eller som avslører hvor våpen befinner seg, er blitt lekket. LIkevel skal altså USA komme med avsløringer neste uke.
Süddeutsche Zeitung skrev i helgen at ingen har gjort mer for å oppmuntre Saddam enn Tysklands kansler da han gikk ut og utelukket at Tyskland vil støtte en krig. Nyanser kommer frem flere steder!

Les også

-
-
-
-
-
-