Japans statsminister Fumio Kishida lover å gjøre noe med landets fallende fødselsrate, skriver DR.

– Vår nasjon klarer snart ikke lenger å opprettholde samfunnsmessige funksjoner, sa han i en tale. – Det er nu eller aldri – det er et problem som rett og slett ikke kan vente lenger.

Én pluss én er mer enn to

Kishida vil fremlegge planer om å fordoble budsjettet til barnerelatert politikk innen sommeren og det skal opprettes et nytt organ som skal ha som oppgave å få én pluss én til å bli mer enn to.

Japan har en av de laveste fødselsratene i verden og helsedepartementet forventer at antall fødsler ikke vil overskride 800.000 i 2022. Det er i tilfelle første gang siden registreringene startet i 1899.

Landet har også verdens høyest forventede levealder, bare overgått av Hongkong og år foran Norge; i 2020 var nesten én av 1500 japanere hundre år eller eldre.

Østasiaterne glemmer hvordan det gjøres

I Syd-Korea settes det hvert år ny rekord nedad i fødselsrate. I 2023 forventes en sydkoreansk kvinne å få 1,075 barn, en nedgang på 0,65 prosent fra 2022.

I Kina falt befolkningen i 2022 for første gang siden Maos kollektivisering av landbruket under «Det store spranget fremover» 1961.

I Taiwan ser det heller ikke lyst ut, men fødselsraten har gått svakt opp siden 2009 og ligger nu på 1,23 barn pr. kvinne – dog fremdeles langt unna de 2,1 barn som kreves for å stabilisere befolkningen.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.