Kart: TUBS / Wikimedia Commons.

Russlands invasjon av Ukraina har helt fra starten av reist spørsmålet om hva slags rolle de russiske styrkene i Transdnjestr, en utbryterrepublikk fra Moldova som grenser mot Ukraina, kan komme til å spille i krigføringen.

Nylig uttalelser fra en høyere russisk offiser gjør Moldova dypt bekymret for at Transdnjestr (også stavemåten Transnistria blir benyttet) blir involvert i krigen, melder NTB:

Moldovas utenriksdepartement kalte fredag Russlands ambassadør til landet inn på teppet etter russiske uttalelser om å opprette korridor til Moldova.

Den russiske generalmajoren Rustam Minnekajev sa tidligere fredag at det er bevis for at den russiskspråklige befolkningen i utbryterrepublikken Transdnjestr i Moldova blir undertrykket, og at Russland vil opprette en korridor gjennom Ukraina til Transdnjestr.

Etter innkallelsen av Russlands ambassadør til Moldova, sendte utenriksdepartementet i Chisinau senere fredag ut en uttalelse der det heter at myndighetene har «notert seg uttalelsene fra representanten for Russlands forsvarsdepartement» og «uttrykker dyp bekymring over uttalelsene». Det melder CNN.

Moldovas utenriksdepartement kaller generalmajorens uttalelser «ubegrunnede og i strid med Russlands ståsted om å støtte Moldovas suverenitet og territorielle integritet innenfor landets internasjonalt anerkjente grenser».

Konsekvensene av en korridor som Minnekajev skisserer, kan få Ukraina-krigen til også å omfatte et territorium Moldova anser som sitt eget med anerkjennelse fra det internasjonale samfunnet.

Siden Transdnjestr-krigen i 1990–92, der Russland deltok på separatistenes side mot Moldova mens Sovjetunionen gikk i oppløsning, har den smale landstripen på østsiden av elven Dnestr i praksis vært et selvstyrt område med Tiraspol som hovedstad (Moldova med Transdnjestr utgjorde territoriet til sovjetrepublikken Moldavia før Sovjetunionen ble oppsplittet).

Russiske styrker har helt siden den gangen vært tilstede i utbryterrepublikken, og analytikere har helt siden invasjonen den 24. februar fryktet at disse vil kunne bli brukt i Ukraina-krigen.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.