Keir Starmer har lovet at hans plan om å gjenopprette forholdet til EU vil være «bra for våre grenser».
Statsministeren insisterte på at hans plan om å la unge europeere bo og arbeide i Storbritannia som en del av en gjensidig avtale med EU ikke ville bety en tilbakevending til fri bevegelighet.
Kritikere advarer om at titusenvis av migranter vil strømme inn i landet som følge av en slik avtale, skriver The Telegraph.
EU ønsker å innføre en ordning for ungdomsmobilitet som skal gjøre det mulig for innvandrere mellom 18 og 30 år å oppholde seg i Storbritannia i inntil tre år.
Labours minister for EU-relasjoner, Nick Thomas-Symonds, sa at omstarten ville føre til at Storbritannia «står side om side med EU».
Men parlamentsmedlemmer fra Labour-partiets «Red Wall» (representanter fra Midlands og Nord-England) advarer om at avtalen innebærer en reversering av brexit og vil fremmedgjøre velgerne. Dette kan forsterke trusselen fra Reform UK, som har lovet å reversere enhver avtale.
I en uttalse før siste dag av forhandlingene insisterte Starmer på at avtalen «vil være bra for jobbene våre, bra for regningene våre og bra for grensene våre».
– Det var det britiske folket stemte for i fjor, og det er det min regjering vil gjennomføre.
Chris Philp, innenriks skyggeminister, er langt i fra enig:
– Denne ordningen kan åpne slusene for at titusenvis eller flere strømmer inn i landet, inkludert personer som nylig har kommet ulovlig til Europa og deretter fått statsborgerskap, noe som i noen land kan skje på bare tre år.
– I forrige uke sa Starmer at han ønsket å stramme inn innvandringen, men nå er han i ferd med å åpne dørene på vid gap. Han er en uærlig sjarlatan når det gjelder vår grensekontroll.
London-ordføreren Sadiq Khan sa at planen vil føre til at EU-migranter fyller ledige stillinger i helse- og sosialsektoren, til tross for at regjeringen i forrige uke kunngjorde en innstramming overfor utlendinger som tar slike jobber.
Kritikere advarte også om at avtalen ville undergrave Starmers tiltak mot masseinnvandring, som han presenterte i en tale i forrige uke. Forslagene til Starmer har for øvrig ikke imponert særlig mange briter.
Den nye planen om samarbeid med EU vil slippe inn 42.000 unge europeere årlig. Mange frykter at en god del av disse i realiteten vil være asylsøkere med en gang de setter sin for på britisk jord.
Nick Thomas-Symonds, minister for EU-relasjoner, sa at «i en usikker verden» står Storbritannia nå «side om side med EU». Men det var ikke dette Brexit-velgerne stemte for.
Starmer virker å hevde at avtalen er den tredje i en hat-trick av diplomatiske suksesser.
– Denne uken vil statsministeren inngå nok en avtale som vil tjene landets interesser, sier Starmers kontor i en uttalelse og viser til handelsavtalene som nylig er inngått med USA og India.
– Statsministeren vil legge fram hvordan et styrket og fremoverskuende partnerskap med EU vil være til fordel for arbeidsfolk og føre til mer penger i folks lommer. (NTB)
Men parlamentsmedlemmer fra flere partier, inkludert Starmers eget parti, har advart om at «omstarten» vil undergrave Brexit-løftene, og absolutt ikke tjene landets interesser.
Keir Starmer åpner døren for EUs mobilitetsordning for unge
Labour-veteranen Graham Stringer, som støttet Brexit, sier at avtalen ville innebære «å åpne grensene på et tidspunkt da Starmer ser ut til å ville ta tilbake kontrollen. Det er å gi opp kontrollen.»
En annen ikke navngitt representant for Labour er også kritisk:
– Alt som i det minste ligner på bevegelsesfrihet må behandles med største forsiktighet. Politikken er svært følsom når det gjelder ungdomsmobilitet.
Man blir fra utsiden sittende med en følelse av at Starmer leker med ilden. En annen mulighet er at han kun følger sine indre mål, som kanskje er å slippe så mange utlendinger inn i Storbritannia som overhodet mulig før neste parlamentsvalg.
Kanskje Starmer har latt seg inspirere av Joe Biden?
Kjøp «Europas underlige død» her.
Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.