Svensk politi blir først i Norden med å bli utstyrt med gummikuler. Dette melder SVT.

Gummikuler blir politiets nye våpen ved voldelige opptøyer fra i høst. De brukes allerede i Frankrike, og har der forårsaket mange skader på både demonstranter og tilskuere.

Etter å ha evaluert de voldsomme opptøyene i Sverige i april 2022, hovedsakelig blant muslimske innvandrere, fant svensk politi ut at det var behov for et nytt voldsverktøy.

Opptøyene i Sverige kan ha fått demningen til å briste

Valget falt på gummikuler, som beskrives som et tryggere alternativ for politiet, samtidig som det reduserer risikoen for alvorlige skader under inngripen.

SVT skriver at gummikulene skal brukes både i politiets nasjonale responskonsept og i spesialiserte polititaktikker.

«Etter påskeopptøyene ble det klart at politiet trengte et mindre dødelig alternativ til tjenestevåpenet for å kunne opptre på avstand», forklarer Ulf Sand, utstyrsutvikler ved Nasjonal operativ avdeling (NOA).

Sand legger til at alle voldsverktøy har sine fordeler og ulemper, men at 40 millimeter gummiprojektilet som svensk politi kommer til å bruke, fungerer godt og sikkert på 20-40 meters avstand.

Europa er bekymret for at opptøyene i Storbritannia kan spre seg

I Frankrike, der gummikuler har blitt brukt siden 2009, utløste protestbevegelsen De gule vestene en stor debatt da mange demonstranter ble skadet av våpenet. Det ble besluttet at politibetjenten som bærer våpenet, også skal være utstyrt med et kamera for å unngå feil.

Amnesty International har rapportert at minst 83 personer ble alvorlig skadet av politiets gummikuler under demonstrasjonene i 2018.

«En gummikule skal ikke kunne trenge gjennom huden, men det kan den gjøre hvis man blir truffet for nærme. Det kan også være spesielt farlig for slanke personer og eldre å bli truffet av en gummikule», sier Dr. Anja Bienert, senior programansvarlig for politi og menneskerettigheter i Amnesty International.

Vanessa Langard fikk øyet sitt ødelagt av en gummikule da hun ble truffet av fransk politi under en demonstrasjon i 2018. Hun er nå engasjert i en organisasjon for skadde.

«Jeg mener at våpenet er for farlig for de situasjonene det er ment for», uttaler Langard til SVT.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.