En 24-åring fra Sudan sa i retten at han bare ville skremme kameraten med en knust flaske. Men Abdulmajid Omar Yousef Ahmed, også han fra Sudan, ble i stedet stukket i halsen og blødde i hjel.

Drapet skjedde på slutten av en lang fest hjemme hos 24-åringen i Bergen, 28. desember 2022. To andre var også på stedet.

24-åringen er straffedømt to ganger tidligere, for vold, trusler og knivstikking.

Natten før drapet skjedde drakk vennene øl. Tidlig neste dag gikk mennene over til vodka, ifølge rettsforklaringen. Tiltalte hadde 2,5 i promille da han drepte kameraten på 23 år med et stikk i halsen fra den knuste olivenoljeflasken.

Et vitne fortalte i retten at den drapsdømte og offeret lekebokset. Så skal 24-åringen ha fått seg et slag og påsto at han ble skadet. Han ble sint og gikk ut på kjøkkenet, og kom tilbake med en knust flaske.

Ifølge vitnet ble det brukt «ganske stor kraft» da drapsdømte stakk kameraten. Kuttet i halsen var åtte centimeter langt og ødela både muskelvev og årer.

En glassbit på 4 x 3 cm fra den knuste olivenoljeflasken ble funnet i halsregionen hos den drepte 23-åringen. (Foto: Politiet)

De to mennene fra Sudan kom til Norge som mindreårige asylsøkere og møtte hverandre i Italia.

Avdøde var 16 da han kom til Norge, etter fire år på flukt. Først internt i Sudan, deretter i Libya, så over Middelhavet til Italia og derfra gjennom Europa til Norge.

Ifølge tiltalte var den drepte «bestekameraten» hans.

Nå er 24-åringen dømt til forvaring i 13 år for drap, med minstetid på 8 år og 8 måneder. Han må også betale tre etterlatte av Abdulmajid til sammen 1,1 millioner kroner i oppreisning, blant dem er sønnen han fikk med en norsk kvinne da han var 20 år gammel.

Dommen er ikke rettskraftig.

Retten legger stor vekt på 24-åringens traumatiske bakgrunn fra Sudan, der han var barnesoldat og skal ha blitt misbrukt.

24-åringen fortalte i retten at han var barnesoldat i Sudan. Han tok livet av mennesker med pistol fordi de angrep hus der han bodde og bortførte kvinner, skriver Bergens Tidende.

Til avisen forteller mannen at han var involvert i voldshandlinger i Sudan i ett år og åtte måneder i 2015 og 2016. Dette skal ha hatt sammenheng med Darfur-konflikten.

Retten mener bakgrunnen hans ligger til grunn for en posttraumatisk stresslidelse og «vedvarende personlighetsforandring etter katastrofale livshendelser». Den drapsdømte er også kjent for å bli svært hissig når han drikker.

Diagnosen er kompleks og vanskelig å behandle, og det skal svært mye til for at tiltalte kan komme i en situasjon hvor han ikke lengre utgjøre en stor fare ved løslatelse, skriver retten i dommen.

24-åringen filmet seg selv da han ringte nødetatene etter å ha stukket kameraten, uten å kunne forklare retten hvorfor.

Han er straffedømt to ganger tidligere, for vold, trusler og knivstikking.

Drapstiltalen denne gangen inneholdt også tolv tilfeller av vold og trusler mot fengselsbetjenter og politifolk, hvorav han nektet straffeskyld for syv.

Han sto også tiltalt for trusler mot en vekter og to ansatte ved et Nav-kontor i Bergen sentrum. Også dette nektet han straffskyld for.

Han ble funnet skyldig og dømt for alle forholdene.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.