I et og et halvt år drev to rumenske menn en bedragerivirksomhet i Romania. Over 400 nordmenn ble svindlet via falske SMS. Nå er svindlerne dømt.

Svindlerne er dømt for grove bedragerier og ID-tyveri, i en sak hvor 423 nordmenn ble bedratt, skriver Økokrim i en pressemelding.

Straffene ble satt til henholdsvis 3,5 år og 4,5 år i fengsel, og inndragning av svindelutbyttet. Dommene kan fortsatt ankes.

Ofrene i Norge har tapt i alt mer enn 10 millioner kroner. Det er ukjent hvor mye av utbyttet som eventuelt kan tilbakeføres.
Målet for bedrageriene var norske brukere av Statens vegvesens selvbetjeningsportal for kjøp og salg av kjøretøy. Det var derfor en anmeldelse fra Statens vegvesen som utløste etterforskningen og senere en stor politiaksjon i Romania.

De to rumenerne brukte teknisk avanserte hjelpemidler for å skjule sporene sine fra internett, opplyser Økokrim.

Utlevert til Norge

40 rumenske politifolk deltok i aksjonen mot svindlerne. Økokrim var også til stede under aksjonen.

De to mistenkte ble pågrepet og utlevert til Norge.

– Vi ser at kriminelle blir mer profesjonelle. De benytter ofte avanserte hjelpemidler, som eksempelvis ChatGPT eller andre KI-verktøy, for å skreddersy svindelforsøkene sine, sier politiadvokat Jon Andre Hvoslef-Eide i Økokrim.

– Viktig signal

– Dommen viser at det er mulig å avsløre gjerningspersonene i store svindelsaker, uansett hvor de befinner seg. Kriminelle som retter virksomheten sin mot norske borgere skal ikke være trygge. Dommen sender et viktig signal til kriminelle grupper om at det er stadig økende risiko for å bli tatt og at straffene er strenge, sier Hvoslef-Eide.

Ifølge Økokrim opplever norske banker en økning på 40–50 prosent flere svindelforsøk hvert år, både målt i antall og penger.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.