Nordmenn er fortsatt det heteste målet i Norden for telefonsvindlere. Det viser tall fra Telia.

I 2021 stoppet Telia i underkant av 37 millioner svindelsamtaler, mens tallet for 2022 var nærmere 77 millioner. Det er markant flere svindelforsøk mot nordmenn enn mot svensker, finner og dansker.

– Vi ser at forskjellen tidvis er svært stor, og Norge ligger betydelig høyere på statistikken enn både Sverige og Danmark, og milevis foran Finland, forteller Øivind Kristiansen, svindelekspert i Telia Norge.

Telia stanset nesten 29 millioner svindelsamtaler til Sverige, under ti millioner til Danmark og litt over seks millioner til Finland.

– Det er vanskelig å si akkurat hva det er som gjør at Norge er mer attraktivt for svindlerne, men god økonomi i befolkningen og en høy grad av tillit til våre medmennesker kan nok være en del av forklaringen, sier Kristiansen.

Telias svindelekspert råder folk til å legge på hvis de får en telefon de synes virker mistenkelig, og heller ta en kontrolltelefon til det selskapet eller den aktøren vedkommende utgir seg for å representere.

– Gi heller aldri fra deg BankID-informasjon til noen, uansett hvem som spør. Hvis du mistenker at du er utsatt for svindel, bør du sperre BankID, sier han.

I november i fjor gikk norske mobilselskaper sammen om en sperre som forhindrer at utenlandske kriminelle utnytter norske numre i telefonsvindel.

Bare i løpet av november og desember stoppet filteret totalt 4,4 millioner svindelforsøk mot Telia-kunder.

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

Kjøp Mimisbrunnrs samlede som E-bøker her

Kjøp alle tidsskriftene fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.