Trange økonomiske tider har ikke ført til at nordmenn har strammet inn på julehandelen i år. Totalt julehandlet vi i år for 97 milliarder kroner.

Til sammenligning handlet vi for 91 milliarder kroner i 2019, det siste normalåret før koronapandemien slo til.

På julaften viste foreløpige tall fra DNB at nordmenn så langt hadde julehandlet for 72 milliarder kroner.

Nå viser tallene fra BankID Bankaxept at vi har brukt totalt 97 milliarder kroner i butikkene. Justert for inflasjon er det en nedgang på knappe 4,4 prosent fra 2019.

Sparer ikke

– Nordmenn sparer ikke på julefeiringen. Det blir nok en hard landing for mange på nyåret, med havregrøt og sparekniv for å opprette en buffer igjen, sier Kjetil Bøe, leder for Betaling i BankID Bankaxept, i en pressemelding.

Tallene fra BankID Bankaxept viser bruk av Bankaxept-kort i fysiske butikker. Utenlandske kort, kredittkort og netthandel er ikke en del av denne statistikken.

Under pandemiårene 2020 og 2021 var julehandelen i butikkene ekstraordinært høy. Årets julehandel fra november til og med 24. desember endte noe lavere enn disse rekordårene, ned med 7,5 prosent sammenlignet med fjoråret.

Økning i julebordomsetningen

Når vi ser på varehandelen isolert, så endte juleforbruket på 80 milliarder kroner, ned med 3,5 prosent sammenlignet med 2021, mens restaurantbransjen i desember opplevde en økning på 34 prosent fordi vi dro på julebord igjen i år.

Over 43 prosent av kortomsetningen ble brukt i dagligvarebutikker.

Vipps meldte første juledag at det ble gjort 1,4 millioner betalinger med tjenesten på julaften – ny rekord og dobbelt så mye som på en vanlig hverdag.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.