Av alle ting var det en hviterusser som angrep Slottet med molotovcocktails mandag, eller Belarus, som det nå heter. Mannen er etterlyst i Nederland og sitter altså i en elektrisk rullestol. Det forhindret ham ikke i å kaste bomber mot Slottet.

Det ble en del oppstyr. Turister på omvisning måtte i hui og hast skysses ut.

– Det er en belarusisk statsborger, og han er etterlyst i Nederland. Han er siktet for særlig grovt skadeverk. Han er pågrepet, det vil bli forsøkt gjennomført et avhør i løpet av de neste timene, og det skal så tas en vurdering av om det er aktuelt med varetekt, sier kriminalvaktleder Ole Magnus Danielsen til NTB.

Politiet vet ikke om motivet for hendelsen, og har ikke fått avhørt han fordi de har behov for tolk, sa innsatsleder Anders Rønning til pressen tidligere mandag ettermiddag.

– Vi ser svært alvorlig på dette, fordi noen fremstiller en bombetrussel og velger å dra mot Slottet med brennbar veske, sa Rønning.

Mannen har hatt på seg flere flasker, og politiet tror det er brennbar væske også i disse. En bombegruppe skal undersøke dette nærmere.

Mannen satt i elektrisk rullestol og kastet to molotovcocktails mot Slottet i Oslo mandag ettermiddag. Politiet fikk melding om hendelsen klokken 13.11.

Et vitne opplyste til politiet å ha blitt kontaktet av mannen, som hadde sagt han hadde en bombe. Etter det skal mannen ha gått til baksiden av Slottet, der han kastet de to brannbombene mot en dør.

Det ble noe flammer på utsiden av veggen, men dette er slukket. Skadene er små, opplyser politiet. Det er snakk om sot- og røykskader, og et vindu er knust, opplyser politiet.

Politiet jobber nå med å avhøre vitner. Rønning sier at det var flere vitner på stedet som forsvant fra stedet. Han ber folk ta kontakt om de har sett noe. (NTB)

Den psykiske skaden er nok større enn den fysiske.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.