Forsker Mads Larsen får kritikk for sine uttalelser om datingapper og kvinners datingvaner. Dette melder VG.

Larsen er forsker ved Senter for miljø og utvikling ved Universitetet i Oslo. Forskningen hans viser at stadig flere mennesker sliter med å finne seg en langsiktig partner.

Larsen antyder at kvinners tendens til å sortere bort mange menn må ses i sammenheng med lave fødselstall i vestlige land. Apper som Tinder forsterker denne tendensen, hevder han.

«Datingappene truer den vestlige sivilisasjonen. Vi har trykket på den røde knappen for selvdestruering, men vi har valgt å gjøre det så sakte at det ikke føles så alvorlig. Og vi skal gjøre det med en metode som vi ikke har kulturelle grep for å stanse».

Datingapper «truer den vestlige sivilisasjonen», hevder forsker

Flere reagerer på uttalelsene til Larsen, deriblant Ingvild Thorsvik, stortingsrepresentant for Venstre. Hun er særlig kritisk til hvordan kvinners datingvaner blir problematisert. «Det er opp til hver enkelt kvinne hvordan de ønsker å date. At kvinner blir omtalt som mer kresne, er samtidig et tegn på at kvinner har blitt mer selvstendige».

Thorsvik er samtidig skeptisk til trad-wife-trenden, der noen kvinner velger mer tradisjonelle kjønnsroller som å være husmor. «Det blir nesten en glorifisering av en tid der kvinner hadde mindre frihet».

Venstre-profil: – Sårende og støtende å si at det bare finnes to kjønn

Ingvild Thorsvik sier at «Det må være attraktivt å få barn i Norge, men det blir ikke slik av å stramme inn på kvinners frihet. Derfor må vi heller sørge for å lage bedre velferdsordninger for foreldrene, i tillegg til å styrke oppfølgingen av mor etter fødsel». Hun nevner Venstres forslag om løpende barnehageopptak.

Ann Nilsen fra sosiologisk institutt ved Universitetet i Bergen forteller at lave fødselstall er en generell trend i Europa. Det ligger komplekse årsaker bak dette, blant annet økonomi og lengre utdanninger. «I sosiologien anser vi det å få barn som et samfunnsanliggende, og mindre som en privatsak. Jeg tror det er utfordrende å redusere noe så sammensatt til individuelle preferanser».

Feminist frykter at husmødre kan være en trussel mot demokratiet

Svensk feminist tror kapitalisme er grunnen til at flere menn unngår kvinner

På sin side forklarer Larsen til VG at han aldri ønsket å legge skylden bare på kvinner. Han påpeker likevel at kvinner velger bort mange menn, og da går ikke regnestykket for parforhold opp.

«Datingapper fremmer korttidsrelasjoner, og er en arena der kvinner kan sortere vekk potensielle partnere. Utfordringen er å oversette korttidsmarkedet til langtidsmarkedet, nettopp fordi paringspsykologien er så ulik».

Larsen står ved uttalelsen om at lave fødselstall delvis er et resultat av at færre menn slipper gjennom kvinners trange nåløye. Han ønsker ikke å moralisere, men påpeker at det nå er mange mennesker som ikke finner noen å skape seg en familie med.

«Dersom man synes dating er vanskelig, kan man ha en egeninteresse av å sette seg inn i hvordan dagens datingdynamikk fungerer, slik at man kan ta mer bevisste valg», råder Mads Larsen.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.