UEFA har åpnet efterforskning av målscoreren Merih Demiral som efter mål nummer to i Tyrkias kamp mot Østerrike, tirsdag feiret med en gest som forbindes med den islamo-fascistiske gruppen De grå ulver.

Gesten gjorde ham stolt

Demiral scoret begge målene i den dramatiske 2-1-kampen mot Østerrike og sikret Tyrkia en plass i kvartfinalen. Efter annet mål gjorde han en fingergest som forbindes med den ultranasjonalistiske tyrkiske organisasjonen Ülkü Ocakları; De grå ulver.

Efter kampen sa Demiral at å gjøre gesten gjorde ham «meget stolt»:

– Jeg er svært stolt over å være tyrkisk. Efter scoringen følte jeg sterkt for og ønsket å gjøre gesten. Jeg er veldig glad for at jeg gjorde den.

Demiral delte gesten på sin Twitter-konto:

– Å bruke fotball-EM som en plattform for rasisme er fullstendig uakseptabelt. Symbolene til tyrkiske høyreekstremister har ingen plass på tyske stadion, sa Tysklands innenriksminister Nancy Faeser i en kommentar.

Islamistisk, rasistisk og nyfascistisk

De grå ulvene ble grunnlagt som ungdomsfløy av den høyreekstreme islamistiske Nasjonalistbevegelsen (MHP) som idag er alliert med president Recep Tayyip Erdoğans regjeringsparti Rettferdighets- og utviklingspartiet. MHP er blitt beskyldt for politisk motivert vold mot kurdere og armenere og beskrevet som en islamistisk, rasistisk og nyfascistisk paramilitær organisasjon. 

Organisasjonen skal i årene 1974–1980 ha myrdet 694 personer.

Forstyrrer mange syke mennesker

MHPs leder, Devlet Bahçeli, bruker den samme hilsenen på partimøter. I en tweet tar han Merih Demiral i forsvar:

– Det faktum at vår sønn Merih Demiral som vant nasjonens anerkjennelse med fotballen han spilte igår kveld, delte sin glede med Bozkurt-gesten, har forstyrret mange syke mennesker og blitt et påskudd for ulike anklager. UEFAs deltagelse i denne onde karavanen, så vel som fiendskapet mot Tyrkia og tyrkere er åpenbart, er ekstremt partisk. Bozkurt-gesten er den tyrkiske nasjonens budskap til verden. UEFAs efterforskning er bare en mellomstasjon i kjeden av provokasjoner de siste dagene.

Frankrike vil forby ytterliggående tyrkisk gruppe

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.