«Ronald Reagan warned us against Biden», skrev Quin Hillyer i Washington Examiner 11. august 2020. Det var litt under tre måneder til presidentvalget mellom Joe Biden og Donald Trump.

Hillyer hadde nettopp lest Ronald Reagans dagbøker.  De var håndskrevne og innsiktsfulle og opplysende om en presidents liv og på denne dagen i august 2020 hadde han kommet over en perle av innsikt fra Reagan om hva og hvem Joe Biden alltid har vært.

I de private dagbøkene skinner Reagans solfylte personlighet og kvikke humor klart gjennom. Selv om han kritiserer sine politiske motstandere er det aldri ondsinnet, eller som Hillyer skriver:

– Even in private diaries, Reagan’s sunny personality and quick wit shine brightly. Even his criticisms of his political opponents usually lack harsh edges.

Men Reagan var skikkelig provosert over Biden, ifølge Hillyer. Den viktigste kommentaren i dagboken kom den 15. juni 1987. Det var bare tre dager etter Reagans kanskje mest berømte tale som president, den der han sto foran Brandenburger Tor i Berlin og sa:

– Mr. Gorbatsjov, riv ned denne muren!

I det viktigste spørsmålene Biden har stått overfor i sin lange karriere som politiker har han tatt fullstendig feil, skriver Hillyer. Ikke bare når det gjaldt hans egne beslutninger, men også andre statsmenn og politikere.

Han motarbeidet Reagan på hvert eneste trinn, skriver Hillyer. Og rett etter presidentens tale om å rive ned muren tok Biden igjen til ordre for at Reagan ikke burde provosere den «sovjetiske bjørnen».

On the most important issue facing statesmen in Biden’s entire apparently never-ending career, Biden was completely wrong. He opposed Reagan at every step. And right after Reagan’s “wall” speech, Biden again took the line that Reagan shouldn’t dare to provoke the Soviet bear.

Hillyer skriver videre:

Den 15. juni skrev Reagan i dagboken sin om et møte med noen av sine beste medarbeidere: Det var en del snakk om senator Biden – nå presidentkandidat. – Jeg så ham på CNN i går kveld, hvor han talte til John F. Kennedy-skolen ved Harvard University. Han er glatt, men en ren demagog – ute etter å redde Amerika fra Reagan-doktrinen.

Det må nevnes at Joe Bidens presidentkampanje begynte i juni 1987 og han var da ansett som en av de sterkeste kandidatene i Det demokratiske partiet. I september 1987 kom det rapporter om at han hadde plagiert en tale av den britiske politikeren Neil Kinnock. Andre beskyldninger om plagiat fra jusstudiet og overdrivelse av hans akademiske meritter fulgte snart etter, og Biden trakk seg fra valgkampen senere samme måned.

At Reagan brukte uttrykket «demagog» er spesielt sterke ord fra ham, skriver Hillyer videre:

– Men det er helt nøyaktig. Hele Bidens karriere var bygget på å gjøre hva som helst for å få «kontakt» med et publikum, uansett hvor mange løgner og overdrivelser og plagiater som måtte til – og uansett hvor feil hans politiske analyser var.

– Biden’s whole career was built on doing whatever it took to “connect” with an audience, no matter how many fibs and exaggerations and plagiarisms it took — and no matter how wrong his policy analyses were.

Og feil var de, særlig når det gjaldt forsvars- og utenrikspolitikk, skriver Hillyer:

– Tidligere CIA-direktør og forsvarsminister Robert Gates, som har tjent presidenter fra begge partier, sa som kjent at Biden hadde tatt feil om nesten alle større utenrikspolitiske og nasjonale sikkerhetsspørsmål de siste fire tiårene.

– Biden tok feil om Reagan-doktrinen, feil om å bygge opp forsvaret på 1980-tallet, feil om «The Strategic Defense Initiative».

– Han tok feil da han motsatte seg den første Gulfkrigen, da en USA-ledet koalisjon kastet Saddam Husseins tropper ut av Kuwait.

– Under president Barack Obama tok Biden feil da han frarådet oppdraget som drepte Osama bin Laden. Og da president Trump beordret drapet på Irans general og terrorist Qassem Soleimani, motsatte Biden seg det også.

Hillyer skriver til slutt at en liberal venn av ham sa at Biden er en «transaksjonell» politiker. Det er det som gjør demagogi så lett for ham:

– Hans eneste overbevisning er at han bør bli president, så han vil si hva som helst for å komme dit. Og alle de gangene han tar feil, legger han bare demagogien fra seg i den saken og går videre til neste.

– His only conviction is that he should be president, so he’ll say whatever it takes to get there. And on all the many times he is wrong, well, he’ll just discard his demagoguery on that issue and move on to the next one.

Biden vil som alltid ta feil, både i utenriks- og forsvarspolitikk, sa Hillyer den gang. – Dette vil gjøre ham til en farlig president. Det er derfor mange velgere ikke bør velge ham til president.

–Well, if it’s foreign or defense policy, he’ll be wrong on the next one as well. That would make him a dangerous president. It’s why making him president is one transaction a lot of voters won’t want to make.

Mange vil si at både Ronald Reagan og Quin Hillyer hadde rett. Hillyers advarsel var i 2020. Hva vil velgere gjøre i 2024?

 

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.