Presidenten i Srpska, den autonome serbiske delstaten i Bosnia-Hercegovina, har kunngjort folkeavstemning om uavhengighet, noe som kan innebære slutten på Bosnia-Hercegovina og Dayton-avtalen som under USAs diktat avsluttet Bosnia-krigen i 1995. Dette møter hard kritikk fra USA og deres muslimske allierte i Bosnia-Hercegovina, men serberne mener de har historien på sin side når de hevder at sameksistens med muslimer er umulig.

Ønsker uavhengighet 

Den 8. juni var Serbias hovedstad Beograd vertskap for den første allserbiske forsamling. Hovedtalerne var Serbias president Aleksandar Vucic og Milorad Dodik, president i Srpska.

Forsamlingen vedtok en erklæring som anbefaler at Serbia og Srpska opptrer koordinert for å bevare serbisk kultur og egenart.

Efter den allserbiske forsamlingen kunngjorde president Dodik folkeavstemning i Srpska om uavhengighet fra Bosnia-Hercegovina, noe som kan innebære slutten på den eksisterende staten i hjertet av Balkan og Dayton-avtalen som under USAs diktat avsluttet den tre og et halvt år gamle Bosnia-krigen i 1995. Avtalen utgjør rettsgrunnlaget for dagens Bosnia-Hercegovina. 

Reaksjonene på den allserbiske forsamlingens erklæring er blitt møtt med hard kritikk både fra USA og deres muslimske allierte i Bosnia-Hercegovina. Vucic og Dodik beskyldes for å gjenopplive Slobodan Milosevic’ ideer om Stor-Serbia og for å true stabiliteten og freden i sydøst-Europa.

– Dette er farlig

Den amerikanske ambassade i Bosnia-Hercegovina uttalte at «dette er farlig»:

– President Dodiks planer om splittelse av Bosnia-Hercegovina representerer et angrep på Dayton og på Bosnia-Hercegovinas territoriale integritet, suverenitet og landets multietniske karakter.

Zeljko Komsic, et muslimsk medlem av det føderale presidentskap i Bosnia-Hercegovina, uttalte at den allserbiske forsamlingen har en politisk-religiøs plattform som forbereder en ny konflikt.

Klar beskjed fra musikeren: – Fortell dine landsmenn at det ikke er sant det de skriver i vesteuropeiske aviser. Vi er ikke onde mennesker. Foto: Arnt Jensvoll / Document

Serberne: Europas jøder

Milorad Dodik (63) som siden 2022 har sittet i sin annen periode som president i Srpska og som demokratene satte på USAs sanksjonsliste da han i 2016 søkte om amerikansk visum for å overvære innsettelsen av president Trump, trekker i et intervju med Jerusalem Post paralleller mellom serbernes og jødenes situasjon, og gir et historisk perspektiv på hvorfor sameksistens med muslimer i Bosnia-Hercegovina er umulig.

– Amerikanerne gjorde feil da de ikke forente serberne på Balkan – og de vil sammen med EU, fortsette urettferdighetene. De har egne ideer og interesser som de vil påtvinge oss. 

Amerikanerne sa i praksis at muslimene ikke kan styre sitt eget land; serbere og kroater må overvåke dem. Efter det vendte de seg mot oss og ga full støtte til muslimene. Vi har prøvd amerikanernes løsning i 30 år og den fungerer ikke. 

Da vi sist besøkte byen i 2015 slikket Beograd fremdeles sine sår efterat amerikanerne sammen med muslimene hadde diktert freden. Foto: Arnt Jensvoll / Document

Sviktet av Vesten

– Vi er ikke de eneste som lider under dette. Amerikanerne overlot 11 ammunisjons- og våpenfabrikker til muslimene og stengte fabrikkene på serbisk side. Slik la de forholdene til rette for at våpen og ammunisjon kunne sendes til Hamas. Istedenfor å sikre Israels sikkerhet har de i flere tiår opprettholdt en tilstand av «frossen konflikt» som fra tid til annen bryter ut. I det multietniske Bosnia-Hercegovina er det i virkeligheten muslimene som hersker

Ser vi på historien har det aldri vært fredelig sameksistens mellom palestinere og jøder og det er heller ikke mulig mellom muslimer og serbere i Bosnia-Hercegovina.

«Folkemord» 

– Nu har FNs generalforsamling nylig vedtatt en internasjonal minnedag for det de definerer som «folkemordet» i Srebrenica. Det til tross for at eksperter har slått fast at det ikke var et folkemord. Det er et politisk bestemt folkemord.

Dette kunne skje mens det for eksempel ikke finnes noen internasjonal minnedag for ofrene for utryddelsesleiren Jasnovac hvor en halv million serbere og 30.000 jøder ble myrdet av muslimer i samarbeid med nazistene.

Efter denne resolusjonen er det oppstått ekstremt alvorlige spenninger mellom de ulike befolkningsgruppene i Bosnia-Hercegovina.

Islam: Arven efter osmanerne

– Historisk har Bosnia-Hercegovina aldri vært en stat. Som en del av Jugoslavia var det en av seks republikker som sammen utgjorde føderasjonen. Da Jugoslavia gikk i oppløsning ble serberne i Bosnia-Hercegovina hindret i å slutte seg til Serbia, kroatene i å slutte seg til Kroatia og muslimene i å få sitt eget territorium. 

Jeg antar at elementer i Washington ikke våget å la muslimene få sin egen stat og derfor klistret dem til serberne og kroatene.

Sankt Sava-kirken i Beograd er bygget til ære for den første serbisk-ortodokse erkebiskop og regnes som den største ortodokse kirke i verden. Foto: Arnt Jensvoll / Document

Hele Europa er i ferd med å innse at multikulturalismen var et feilgrep. Men den skal påtvinges oss. Vi var slaver av osmanerne i 400 år. Muslimene som bor her idag er efterkommere av serbere og kroater som ble tvangskonvertert til islam. De ser ut som oss, snakker vårt språk og har efternavn som ligner våre. Idag er de muslimer og gir på muslimers vis alle andre enn seg selv skylden for sine problemer.

Muslimer og tyskere

For serbere er situasjonen pr. idag historisk problematisk, ifølge Milorad Dodik:

– Utlendinger som blander seg inn i våre anliggender kjenner ikke vår historie. Den viser at vi hverken kan sameksistere med muslimer eller regjeres av tyskere.

Nu er vi en del av et ustabilt, mislykket land som 30 år efter borgerkrigen fortsatt er under internasjonalt og i økende grad tysk styre. I forrige århundres to verdenskriger drepte tyskerne halvparten av den serbiske befolkning. Og nu er de tilbake for å herske over oss.

Muslimene tjenestegjorde i naszistenes mest brutale militærenheter som SS-divisjonen Handschar. Stormuftien av Jerusalem, Hajj Amin al-Husseini, besøkte dem i Sarajevo og velsignet drap på jøder og serbere.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.