NTB

USAs utenriksdepartement vil fremme bedrageritiltale mot Boeing for to dødsulykker og be flyprodusenten inngå forlik eller møte i retten, melder Reuters og AP.

Det angivelige forliket innebærer økonomisk straff og at det etableres en uavhengig observatør for å holde oppsyn med selskapets sikkerhets- og tilsynsarbeid i tre år, opplyser kilder til Reuters.

Kan ende i retten

Ifølge både Reuters og AP vil justisdepartementet gi Boeing frist ut uka som starter mandag, på å svare på tilbudet.

Om Boeing ikke erkjenner straffskyld, vil påtalemyndigheten ta saken til retten, heter det videre.

En fellende dom mot selskapet kan potensielt stikke kjepper i hjulene for Boeings samarbeid med amerikanske myndigheter. Selskapet har store kontrakter med USAs forsvarsdepartement og Nasa. Føderale myndigheter kan imidlertid gi unntak til selskaper som er dømt i retten.

Flere ulykker

Bakgrunnen er at Boeing ifølge departementet har brutt en avtale fra 2021 som har beskyttet selskapet fra å bli straffeforfulgt for to katastrofale ulykker med flytypen 737 Max. De to flyene styrtet i henholdsvis 2018 og 2019, og til sammen 346 mennesker mistet livet.

En ny hendelse i januar, da et Alaska Airlines-fly mistet et panel i lufta, kom to dager før avtalen med departementet utløp. Boeing har tidligere sagt at de har fulgt opp vilkårene i avtalen og at de er uenige med vurderingen om at de har brutt den.

Den økonomiske straffen i forliket er på 487,2 millioner dollar, litt under 5,2 milliarder kroner, ifølge Reuters, men selskapet skal kun måtte betale halvparten, fordi de betalte ut erstatning i forbindelse med forlik som ble inngått i forbindelse med ulykkene i 2018 og 2019.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.