Boeing 737 MAX 8-maskiner tilhørende Southwest Airlines som er satt på bakken, står parkert på Victorville Airport i California den 26. mars 2019. Foto: Mike Blake / Reuters / Scanpix.

En foreløpig rapporten etter flyulykken i Etiopia konkluderer med at flyets anti-steile-system ble aktivert kort tid før styrten, ifølge Wall Street Journal.

Avisen siterer kilder med kjennskap til etterforskningen som har kommet til en foreløpig konklusjon om årsaken.

Konklusjonen er den klareste antydningen hittil om at systemet ligger til grunn for både ulykken i Etiopia og ulykken med et Lion Air-fly av samme type i Indonesia i fjor.

157 mennesker mistet livet, deriblant norske Karoline Aadland, da Boeing 737 MAX 8-flyet til Ethiopian Airlines styrtet rett etter avgang fra Addis Abeba 10. mars.

I oktober i fjor mistet 189 mennesker livet da et fly av samme modell tilhørende Lion Air styrtet i Indonesia på grunn av feil med anti-steile-systemet. Alle Boeing 737 MAX 8-fly er satt på bakken verden over inntil videre.

Mistanken om at det samme lå bak den siste ulykken ble raskt rettet mot flyets programvare som skal hindre at flyet steiler, og flyets ferdskriver og taleregistrator ble sendt til Frankrike for analyse.

De amerikanske granskerne understreker at konklusjonen deres er foreløpig. Etiopiske myndigheter ventes å offentliggjøre resultatet av sin egen undersøkelse i løpet av få dager.

Boeing lovte onsdag at de vil gjøre alt de kan for å hindre nye ulykker, og har kunngjort at programvaren skal oppdateres på alle 737 MAX-flyene.

I mellomtiden er det amerikanske luftfartstilsynet FAA blitt kritisert i Kongressen for sine nære forbindelser til Boeing, og samferdselsdepartementet har innledet gransking av at FAA overlot noe av arbeidet med å godkjenne MAX 8-flyet til produsenten selv.

(©NTB)

 
 

Kjøp bokpakken med bestselgerne fra Document Forlag her!