Nytt

Mye står på spill for Boeing. Her fra feiringen av det 10.000 737-flyet som ble rullet ut 13. mars 2018. Så mange av MAX 8 er ikke produsert. det er en modifisert utgave. Boeing har 5.000 i bestilling. Foto: Jason Redmond/Reuters/Scanpix

Kina setter alle sine Boeing 737 på bakken. Det kan være ledd i nervekrigen med USA.

149 passasjerer og en besetning på åtte omkom da flyet styrtet seks minutter etter avgang fra Addis Abeba søndag.

Ifølge Boeings nettsider som nyhetsbyrået Bloomberg referer til, har blant annet flyselskapet China Southern Airlines 16 fly av typen Boeing 737 og har bestilt ytterligere 34. I tillegg har China Eastern Airlines 13, mens Air China har 14. Også andre kinesiske selskaper har fly av samme type.

Nettsiden AirlineGeeks melder at det klokken 9 mandag morgen lokal tid ikke er noen fly av typen 737 MAX 8 eller 9 i drift i Kina og skriver på Twitter at det støtter de ubekreftede påstandene som har kommet.

Boeing har foreløpig ikke kommentert saken.

Flystyrten i Etiopia søndag morgen skjedde seks minutter etter at 737-maskinen tok av fra hovedstaden Addis Abeba med kurs for Nairobi. Flyet gikk ned nær byen Bishoftu, 50 kilometer sørøst for Addis Abeba. Alle de 149 passasjerene og besetningen på åtte mistet livet.

Ifølge flyselskapet meldte flygeren om problemer kort tid etter avgang og ba om å få returnere til flyplassen.

Flyet som styrtet søndag er den mest moderne versjonen, nemlig 737–8 MAX, og ble levert i november i fjor. Det er samme type fly som et indonesisk fly fra selskapet Lion Air som styrtet i oktober da 189 mennesker omkom.