Vrakrester etter det ukrainske flyet som styrtet utenfor flyplassen i Tehran, 8. januar 2020. Alle passasjerene omkom. Foto:WANA/Reuters/NTB scanpix

 

Ingen overlevde da et ukrainsk passasjerfly styrtet i Iran, få timer etter at Iran angrep USAs baser i Irak. Naboer trodde først det var et amerikansk angrep.

Flyet styrtet like etter avgang fra den internasjonale flyplassen i Teheran tidlig onsdag morgen. Det var av typen Boeing 737–800 og knapt fire år gammelt. Alle de 176 personene om bord omkom, blant dem minst ti svensker.

– Jeg hørte en enorm eksplosjon, og alle husene begynte å riste. Det brant overalt. Først trodde jeg det var et rakettangrep, og jeg søkte tilflukt i kjelleren. Etter en stund gikk jeg ut og så at et fly hadde styrtet. Det lå kroppsdeler overalt, sier Din Mohammad Qassemi, som bor like ved, til AP.

Den ukrainske ambassaden i Teheran meldte tidlig at flyet fikk motortrøbbel før det styrtet, men meldingen ble trukket tilbake onsdag ettermiddag. I stedet ble det fastslått at årsaken til styrten ikke er klar.

Iranske myndigheter har oppgitt at både taleregistratoren og ferdskriveren fra flyet er funnet og at Iran kommer til å stå for etterforskningen, muligens ved hjelp av Ukraina.

– Vi vil ikke gi de svarte boksene til produsenten (Boeing) og amerikanerne, sier leder for de iranske luftfartsmyndighetene, Ali Abedzadeh.

Boksene er viktige for å fastslå hvorfor flyet styrtet bare få minutter etter avgang.

Flest iranere og canadiere

Blant de omkomne var det 82 iranere og 63 canadiske statsborgere, opplyser Ukrainas utenriksminister Vadym Prystaiko. Han sier også at det var ti svensker, fire afghanere, tre tyskere og tre briter om bord, samt elleve ukrainere, blant dem ni besetningsmedlemmer.

Sveriges utenriksminister Ann Linde oppgir at enda flere svensker kan ha mistet livet, og Aftonbladet skriver at det kan ha vært opptil 17 svensker om bord.

Ifølge kilder i flyselskapet Ukraine International Airlines, som eier flyet, skulle de fleste passasjerene ha reist videre fra Kiev.

Det var trolig ingen norske borgere om bord på flyet, opplyser UD til NTB.

Styrtet i åpent landskap

Styrten skjedde like etter at amerikanske militærbaser i Irak ble angrepet av Iran, men det er ikke kommet opplysninger som peker i retning av at flyet ble skutt ned.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber folk slutte å spekulere og komme med ubekreftede teorier. Onsdag avbrøt han et besøk i Oman og reiste hjem til Kiev. Samtidig ga han ordre om at alle landets passasjerfly skal gjennom grundige inspeksjoner «uansett hvilke konklusjoner som kommer etter styrten i Iran».

Ifølge Ukraine International Arilines gjennomgikk flyet teknisk vedlikehold så sent som mandag

– Det var ett av de beste flyene vi hadde, med et fantastisk, pålitelig mannskap, sier flyselskapets president Yevhen Dykhne, som avviser at flygerne kan ha gjort noen feil.

Selskapet har nå innstilt alle flyginger til Teheran på ubestemt tid.

15 barn om bord

Viseguvernøren i Teheran-provinsen, Mohammad Taghizadeh, opplyser til iranske medier at det var 70 menn, 81 kvinner og 15 barn om bord.

Journalister fra AP som kom tidlig fram til stedet, kunne se vrakrester spredt utover sammen med passasjerenes eiendeler, blant annet et kosedyr, en elektrisk barnetannbørste, kofferter og elektroniske gjenstander.

– Det eneste flygeren greide å gjøre, var å styre flyet mot en fotballbane her i stedet for mot et bebodd område der. Det styrtet ved et jorde og i en vannkanal, sier øyenvitnet Aref Geravand.

Ifølge ansatte på flyplassen i Kiev kan flere av iranerne om bord ha vært iranske studenter på vei tilbake til Kiev etter vinterferie.

Flyets avgang var nesten en time forsinket. Det fløy mot vest, men kom aldri opp i en høyde på over 8.000 fot, ifølge data fra FlightRadar24.

Jason Rabinowitz, som er tilknyttet Flightradar 24, synes at det er merkelig at dataene fra flyet plutselig forsvant.

– Det plutselige tapet av data er veldig rart. Flyets bane, høyde og hastighet viser ingenting unormalt, skriver han.

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!