NTB

Sametinget vurderer å kreve at både elektrifisering av Melkøya og utbygging av vindkraft i Finnmark stoppes inntil den varslede rettssaken mot staten er avsluttet.

I midten av juni vedtok et flertall i Sametinget å gi Sametingsrådet fullmakt til å gå til søksmål mot staten i saken om elektrifisering av Melkøya.

Forrige tirsdag vedtok da også Sametingsrådet å gå til sak mot staten.

– Vi mener at Melkøya-vedtaket kan bestrides rettslig fordi det verken er tilstrekkelig utredet eller konsultert, og da er de ordinære reglene for saksbehandling brutt, sa sametingspresident Silje Karine Muotka.

Mandag skriver Klassekampen at Sametinget vurderer – i samråd med jurister – å kreve såkalt oppsettende virkning i søksmålet mot staten.

Får de medhold i retten for et slikt krav, betyr det at retten kan gi ordre om at videre vedtak fra statens side stanser fram til det foreligger en rettskraftig dom. Det kan innebære ikke bare stans i arbeidet med elektrifiseringen av Melkøya, men også i utbyggingen av vindkraft i Finnmark, som skal kompensere for strømforbruket Melkøya har behov for, skriver avisen.

De juridiske forberedelsene har startet, og advokatfirmaet Wikborg Rein er engasjert. Selve rettssaken er ventet å finne sted i Oslo tingrett til høsten.

Planene om elektrifiseringen av Melkøya ble lagt fram i fjor, men har vært svært omstridt og kraftig kritisert. Kritikerne av prosjektet mener det vil ødelegge for reindriften og tappe Nord-Norge for kraft.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.