Ikke overraskende er det Nederlands avtroppende statsminister Mark Rutte som tar over som generalsekretær i Nato. Han er om mulig verre enn Jens Stoltenberg.

Den 57 år gamle nederlenderen tar over for Jens Stoltenberg, som trer av 1. oktober etter å ha sittet ti år i sjefsstolen i Nato.

Rutte har i månedsvis vært toppfavoritt til jobben. Men prosessen trakk ut både fordi Ungarn var påholden med sitt ja, og fordi Ruttes eneste motkandidat, Romanias president Klaus Iohannis, drøyde med å trekke sitt kandidatur. (NTB-Bibiana Piene)

Rutte er kjent som en av Ukrainas mest trofaste støttespillere og vil trolig fortsette og om mulig forsterke krigshissingen etter Stoltenberg.

NTB antyder at han er en god lagspiller, men hvilket lag han spiller på er uvisst. Dog skal Rutte ha en god tone med Donald Trump, noe også Stoltenberg hadde. Dette kan bli meget viktig etter valget i november.

Trump kan kutte støtten til Ukraina og krever samtidig at de andre Nato-landene tar sin del av ansvaret. Europa er vant til at amerikanske soldater og arbeidere finansierer hele opplegget, slik at f.eks. franskmenn kan pensjonere seg allerede i en alder av 60 år, hvis Le Pen får det som hun ønsker.

Stoltenberg har i månedsvis hamret inn budskapet om at det kommer for lite våpen for sent til Ukraina fra Nato-allierte. Om Rutte vil få større gehør, gjenstår å se.

Stoltenberg mener jo at våpen er veien til fred. Rutte har trolig lignende holdninger. Hans eget hjemland klarte i fjor å oppfylle kravet om 2 prosent av BNP til forsvaret. Men en stor andel er overføringer til Ukraina, akkurat som i Norge.

Det er vel lite trolig at Rutte vil sørge for at Europa er bedre i stand til å forsvare seg selv. Grensene er allerede åpne.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.