Stjerner fødes og dør, det gjelder mennesker såvel som himmellegemer. En supernova er en kjempestjernes død, mens en nova efterlater stjernen i live. 

Skjer bare én gang i livet

Astronomiske hendelser er vanskelig å forutsi, men vi kjenner til ti kjente hvite dverger som med jevne mellomrom produserer novaer. Fem av dem befinner seg i vår galakse. En av dem er T Coronae Borealis (T CrB) som befinner seg fattige 3000 lysår fra jorden. 

Historiske observasjoner av stjernen T CrB viser at den eksploderer hvert 80. år. Den er inne i slutten av sin syklus og forventes å lyse på himmelen i en gigantisk eksplosjon en gang fra nu av og frem til september. Når det skjer vil det være første gang siden 1946 at den dukker opp som en tilsynelatende «ny» stjerne på nattehimmelen.

Video fra Telegram

Synlig i en uke

T CrB består av en aldrende rød kjempestjerne med en hvit dvergstjerne i den røde kjempens ytre atmosfære. Nova-eksplosjonen skyldes at hydrogen fra den røde kjempen akkumuleres på overflaten av den hvite dvergen. På et gitt nivå gir det en termonukleær eksplosjon – og akkumuleringen av hydrogen kan starte om igjen.

Eksplosjonen vil være synlig på den nordlige halvkule i omtrent en uke, forteller NASA.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.