Minst 28 gruvearbeidere omkom i en eksplosjon i en kullgruve nord i Tyrkia, ifølge landets innenriksminister. Flere titalls arbeidere er fortsatt fanget dypt under bakken.

Det var 110 personer inne i gruva da eksplosjonen fant sted i Amasra, en havneby ved Svartehavet i Bartin-provinsen fredag.

Mange klarte å komme seg ut. Men 49 er fortsatt innesperret i en del av gruva som omtales som «høyrisiko», opplyser innenriksminister Suleyman Soylu sent fredag kveld.

Han sa samtidig at 28 gruvearbeidere har mistet livet, mens 28 er skadd.

De savnede befinner seg i to separate områder mellom 300 og 350 meter under bakken.

Energiminister Fatih Donmez sier at eksplosjonen trolig ble forårsaket av gass.

Erdogan på vei

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sendte de to ministrene til Amasra for å lede redningsarbeidet. Også presidenten har planer om å reise til ulykkesstedet, ifølge tyrkiske medier.

Flere redningsteam ble sendt til området, også fra naboprovinser. Redningsmannskapene forsøker nå å grave seg gjennom store steinmasser for å få tak i ofrene.

Hundrevis av pårørende

Ifølge den lokale guvernøren Nurtac Arslan greide åtte arbeidere å ta seg ut av gruva.

– Redningsarbeidet fortsetter, sa hun.

Helseminister Fahrettin Koca sier at elleve arbeidere som ble hentet ut i live, er innlagt på sykehus, der de får legebehandling.

TV-bilder fra stedet viser hundrevis av pårørende som samlet seg ved en ødelagt hvit bygning ved gruveinngangen, mange med tårer i øynene.

Metangass-teori

Det tyrkiske gruvearbeiderforbundet Maden tror eksplosjonen i kullgruva skjedde som følge av oppsamling av metangass, men årsaken til eksplosjonen er ennå ikke fastslått med sikkerhet.

Tyrkias verste gruveulykke skjedde i 2014, da 301 mennesker omkom i en brann i en kullgruve i Soma, vest i landet.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.