Tydeligvis mange – og selv er vi visst i ferd med å gå ut på dato, men det kommer vi tilbake til.

En mor ved min sønns skole kunne fortelle hvordan hennes tolv år gamle datter nådeløst bebreidet henne for ikke å ha kjøpt billetter til Taylor Swifts nylige konsert i Lisboa. 

Aldri ikke hverken noen gang

Vi gjorde i det lengste gode miner til slett spill, men måtte efterhvert innrømme at vi aldri, ikke noensinne, hadde hørt om kvinnemennesket Taylor Swift.

– Men det går ikke an, er ikke du journalist? Hun er jo verdensberømt!

Joda, det går an. Det har noe med hvilken del av universet man vrir sine antenner mot. Men nu har også vi hørt om henne. Vi har også spurt vår femten år gamle sønn og fått beskjed:

– Taylor Swift er en amerikansk syngedame som jentene i klassen liker.

Min kone hadde en annen og på sine premisser mer presis variant:

– Har du ikke hørt om henne har du hverken lest VG eller NRK de siste ti år.

Vi kunne tilføyd Dagbladet.

Vi googlet henne

Vi har googlet henne og førsteinntrykket var at dette må være en badedraktmodell. 

Taylor Alison Swift er en 34 år gammel amerikansk sangerinne. Hun har en enorm lytterskare og har ikke bare satt sitt preg på populærkulturen, hun har politisk innflydelse og påvirker gjennom sitt engasjerte artisteri også folks holdninger, står det å lese.

Swift identifiserer seg som feminist. Hun er en forkjemper for abort og seksuelle avvikeres rettigheter. Hun vil ha slutt på hvit makt, rasisme og politivold. Hun omtales som selve personifiseringen av vår tids kulturelle tidsånd. Hun støtter Joe Biden og er en åpen kritiker av president Donald Trump. Under covid gjorde hun som Bill Gates og donerte penger til WHO.

Og min kone har rett med hensyn til NRK. Der gjør de et nummer ut av at visesangeren Lars Bremnes har oversatt og på kav nordnorsk spilt inn en av Swifts sanger. De får også med seg at vår egen Yan Friis har mye godt å si om henne.

Dollarmilliardær

Det er sikkert adskillig mye mer å si om Taylor Alison Swift enn ovenstående, men dette får være en kortversjon av den syngedamen som nevnte jentebarn så gjerne ville på konsert med – og som vi ikke hadde fått med oss eksistensen av. 

Billetter til Taylor Swifts badedraktopptreden i Lisboa startet på knapt 6000 kroner. Hun ble dollarmilliardær i 2023. 

Hennes konsert genererte en betydelig økonomisk effekt i stor-Lisboa, et område med rundt tre millioner mennesker. Omsetningen i hotell- og turistnæringen økte med 29 prosent mens serveringsbransjen fikk et løft på 23 prosent fra helgen før. Spesielt parfymerier og apoteker økte omsetningen; henholdsvis 61 og 54 prosent. Transaksjonene fra utenlandske kredittkort fra især USA, Irland, Storbritannia, Frankrike og Spania, gikk opp med 49 prosent.

Lyden av tidsånden

Nu har vi ikke bare googlet henne. Vi har også vært innom Spotify og lyttet til tidsånden i badedrakt – uten helt å fatte hva det er vi har gått glipp av. Vi er med andre ord gått ut på dato.

 

 

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.