Da de første menneskene skulle ut i verdensrommet, var det et kappløp mellom supermakter. Nå er det superrikinger som konkurrerer om turisme i rommet.

Britiske Richard Branson står først i den eksklusive køen av dollarmilliardærer som vil fly folk ut i verdensrommet. Allerede på søndag skal Branson sammen med et mannskap på to og tre andre ansatte i Virgin Galactic fly til kanten av verdensrommet. I romflyet VSS Unity vil de oppleve noen minutter i vektløshet og se omrisset av jorden under seg.

En drøy uke senere – på samme dato som den første månelandingen: 20. juli – er turen kommet til Jeff Bezos. Amazon-grunnleggeren har med broren sin, en betalende passasjer og den 82 år gamle piloten Wally Funk. Funk er en av 13 kvinner som ble plukket ut av Nasa i 1959 og trent på samme måte som de første astronautene. Over 60 år senere skal hun endelig nå verdensrommet.

Bare noen timer etter at det ble kjent at Funk skulle være med Bezos til rommet, fremskyndet Branson sin avreise. Han skulle egentlig tatt av senere i år, før selskapet hans begynner å ta med betalende passasjerer til neste år. Likevel insisterer han på at det ikke er et kappløp, og at han ikke prøver å slå Bezos. Sistnevnte har ikke sagt noe om at Branson nå har gått forbi ham.

Barndomsdrøm

Både Branson og Bezos er godt voksne menn med mye penger – henholdsvis 70 og 57 år gamle og gode for flerfoldige milliarder dollar. Begge sier det er en drøm fra barndommen å kunne reise til verdensrommet, og begge har satset betydelige summer på å få det til.

Veien ut i verdensrommet blir likevel ganske ulik for de to. Bransons konsept er et lite romfartøy som henger under et spesialbygd fly. Det blir tatt med høyt opp i atmosfæren, der det slippes løs og flyr det siste stykket ut i rommet på egenhånd og til slutt lander på en vanlig rullebane.

Forskjellige konsepter

Bezos og Blue Origin satser på en mer klassisk romrakett, som tar av rett opp og har en kapsel på toppen. Bæreraketten lander alene, mens kapselen daler ned under tre fallskjermer slik romkapsler har gjort siden de tidligste romferdene.

Selv om alt tyder på at Branson blir først, er det ikke åpenbart hvilken romferd som blir «best». Bransons tur blir lengre, men Bezos skal fly høyere. Branson har flere vinduer i sitt romfly, men kapselen til Bezos har større vinduer.

Romflyet Unity har vært på tre turer i verdensrommet allerede. Bezos’ rakett har gjennomført fem ganger så mange prøveturer, men aldri med mennesker om bord.

«Ferie» for de rikeste

Det er for øvrig ikke bare «turistsjefene» i rommet som har mye penger å svi av på en eksklusiv flytur. Virgin Galactic har solgt rundt 600 billetter for mellom 200.000 og 250.000 dollar per stykk. Det betyr at det koster rundt to millioner kroner å være med på en av turene som etter planen starter neste år.

Blue Origin har verken prisene eller startdatoen klar for sine kommersielle flygninger. Den eneste «billetten» de har solgt så langt, gikk på auksjon til den ukjente passasjeren som skal være med Bezos 20. juli. Vinnerbudet var på 28 millioner dollar.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.