Tuba Bozkurt. Foto: Vincent Villwock / cc by-sa 4.0 / Wikimedia Commons.

Tuba Bozkurt, som representerer De Grønne i Berlins delstats­parlament, høster storm etter at hun i parlamentet torsdag prøvde seg på en morsomhet knyttet til det nylige drapet på en politimann i Mannheim.

Mens Berlins innenriks­senator Iris Springer (SPD) besvarte et spørsmål om kniv­terroren i Mannheim, begynte hun å si «Det skrekkelige Mannheim-dødsfallet viser oss naturligvis at …» idet Bozkurt brøt inn og spurte «Er Mannheim død?», hvorpå noen andre i parti­gruppen brøt ut i en kort latter.

Spranger avbrøt da innlegget sitt og formanet til ikke å le av det, og gjorde oppmerksom på at det satt politifolk på tilhørerbenken, hvorpå parlaments­medlem­mer fra SDP, CDU og AfD applauderte henne, skriver Die Welt.

Spranger sa senere til avisen Tagesspiegel: «Jeg er helt forferdet over slike uttalelser og over det faktum at menneskeliv tydeligvis ikke betyr noe. For øvrig beskytter politiet også grønne parlaments­medlem­mer når de trenger hjelp. Slike uttalelser bør man avstå fra.»

Situasjonen utløste uunngåelig en krise i partiets parlamentariker­gruppe, der ledelsen raskt lovet å ta tak i situasjonen, og beklaget overfor den drepte politimannen Rouven L.s (29) pårørende på partiets vegne.

Bozkurt har siden forsøkt seg på skade­begrensning:

«Jeg vil gjerne be om unnskyldning for mitt utspill i delstats­parlamentet. Det var respektløst og uanstendig, og jeg angrer dypt på det. Jeg ber oppriktig om unnskyldning til Rouven L.s slektninger, venner og kolleger, som jeg har såret.»

41-åringen hevder selv at ingenting ville ligge henne fjernere enn å gi inntrykk av at hun hånet noen, og lover å skjerpe seg:

«Jeg lover at dette ikke skal skje igjen. Politifolk som hver dag setter liv og helse på spill for vår sikkerhet, har min uforbeholdne respekt.»

Skandalen risikerer likevel å bli slutten på det politiske livet til Bozkurt, som er etterkommer etter tyrkiske innvandrere og er De Grønnes talsperson i saker som angår anti­diskriminering. Det er allerede kommet offentlige krav om at hun må trekke seg fra vervet – og fra Berlins delstats­parlament.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.