Sverige gir to overvåkingsfly til Ukraina, ASC 890, produsert av Saab.  droner.Flyene er flygende radarstasjoner som kan spore fly, raketter og skip på lang avstand. De kan fylle samme rolle som Natos AWACS-fly.

Sveriges regjering kunngjorde tirsdag en ny militær støttepakke til Ukraina bestående av våpen og annet materiell for 13 milliarder kroner.

– Den omfatter utstyr som står høyt oppe på den ukrainske prioriteringslisten. Luftforsvaret styrkes med to ASC 890-fly, vi gir artilleriammunisjon og pansrede kjøretøy, sier Sveriges visestatsminister Ebba Busch til SVT.

Det er den 16. støttepakken fra Sverige til Ukraina etter at Russland gikk til full krig mot Ukraina. Den innebærer at Sverige har gitt landet drøyt 50 milliarder kroner i humanitær, finansiell og militær hjelp.

– Den samlede vurderingen er at en donasjon av overvåkings- og kontrollflyet ASC 890 er det som vil ha størst virkning for Ukrainas luftforsvar akkurat nå, sier forsvarsminister Pål Jonsson. Han peker på at leveransen bidrar til å styrke Ukrainas parallelt med leveransene av F-16-fly.

– Man kan identifisere krysserraketter på vei inn, identifisere droner og mål både på bakken og på sjøen, sier han på en pressekonferanse.

Ukraina sa tidligere i år at de hadde skutt ned to russiske Berijev A-50-fly. Disse flyene har samme rolle som flyene som Sverige nå gir til Ukraina.

Stormpanservogner

For å kompensere for overføringen av de avanserte overvåkingsflyene, skal Sverige kjøpe inn enda et S 106 Global eye-fly, en nyere type som også er produsert av Saab. Sverige har fra før bestilt to slike fly.

Sverige donerer også hele sin stall av stormpanservognen PvB 302, en eldre type som landet har mellom 80 og 100 av.

Stormpanservognene skal styrke den ukrainske hæren og gå til nye avdelinger som er under oppbygging. De kan transportere soldater og ha en offensiv rolle, men også brukes til syketransporter og berging.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.