Du befinner deg i en normalsituasjon hvor du glemmer at verden – og da mener jeg den nære – er snudd fullstendig på hodet. Du rives ut av normaliteten ved en flash-melding:

Den 72-årige mannen släppte själv inn mördaren i bostaden.

Han visste ikke at han skulle dø.

Meldingen flerret den adspredte stemningen jeg var i og påminnet meg om noe ubehagelig som kryper stadig nærmere.

Svensk er blitt et språk som brukes til å beskrive en virkelighet som vi kjenner fra helt andre himmelstrøk, eller fra sagalitteraturen.

Det er kort prosess.

Den 72-årige mannen släppte själv in mördaren i bostaden. Sedan sköts han till döds med flera skott. Enligt misstankarna begicks mordet i syfte att straffa 72-åringens son, som sitter i fängelse.

En annen sønn ble skutt og drept i 2022, også det i forbindelse med kriminell gjengjeldelse.

Det er ikke snakk om det man kaller blodhevn. Den kriminelle blodhevnen kan ramme hvem som helst, bare det er en nærstående.

72-åringen har en sønn i fengsel som noen bærer nag til. De tar det ut på resten av familien, med dødelig konsekvens.

Å drepe noen er ingen stor ting i dagens Sverige.

Et samfunn som tolerer at likvideringer florer, vil det gå ille med. Men det virker ikke som om den svenske eliten helt fatter hva som foregår.

Den 22-årige morderen gjorde noe usedvanlig. Han fortalte villig vekk om hvem som sto bak drapet, hvem som hadde sendt ham og hvordan drapet var organisert.

Det fins alltid bakmenn, og de bestiller drap som andre bestiller pizza.

Strax innan klockan 13 den 3 augusti i fjol larmar flera personer polisen från en bostad i nordvästra Skåne. De är anhöriga till en 72-årig man som de nu hittat liggandes blodig vid glasverandan på husets baksida. När polisen några få minuter senare kommer till platsen konstaterar de att mannen är död, skjuten med flera skott i överkroppen och huvudet.

72-åringen hadde montert flere overvåkingskameraer rundt huset, og der kunne man se drapsmannen ankomme på elsykkel, umaskert. Bildene spres i region sørvest, og allerede samme kveld blir han anholdt i Kristianstad. I søppelsjakten ligger klærne han brukte.

72-åringen har inget att göra med den kriminella världen, men mordet i augusti var inte första gången som hans familj drabbas av dödligt våld. 2022 sköts mannens son till döds och familjens hus har flera gånger varit utsatt för mordbränder. Polisen misstänker att de tidigare dåden, liksom mordet på 72-åringen, är försök att straffa en annan av 72-åringens söner som sitter i fängelse, dömd för bland annat förberedelse till mord. Sonen har fiender på utsidan.

– Vi menar att man kan höra hur skytten säger sonens namn innan han skjuter, säger Kerstin E Eriksson.

Morderen sier navnet på sønnen innen han skyter faren. Det minner om et rituelt drap. Først én sønn, så faren.

Ut fra hva 22-åringen forteller, kan politiet arrestere fem andre personer: Én som kjørte bilen, én som lot ham overnatte og én som sørget for å kvitte seg med klærne. Men disse har biroller.

De som enligt åklagaren orkestrerat mordet är två män, 20 och 38 år gamla. Den sistnämnde är tidigare bland annat dömd för mord och har under flera år varit en ledande person i Malmös grovt kriminella värld. Enligt åklagaren känner 38-åringen den personen som hyser agg mot 72-åringens fängslade son.

Hva vil det si å nære et agg mot noen som gjør at du dreper vedkommendes familie? Dette er en råskap som samfunnet må beskyttes mot. En så alvorlig forbrytelse som drap har vanligvis et motiv. Her dreper man noen for å sende et signal. De som drepes, er bare brikker man kan slå over ende. Og seks personer er involvert i drapet.

Har det svenske samfunnet overhodet tatt inn over seg hva som skjer? Eller går utviklingen så fort at de ikke rekker å omstille seg? Slik at det er voldsmennene som løper av gårde med initiativet. Politiet kommer først inn for å ta seg av de drepte.

Politiet er redusert til å være på mottakssiden, og det kommer bare mer og mer, for politikerne har ikke tenkt å foreta seg noe som kunne gjøre inntrykk på de kriminelle.

Hva kunne dét være?

Hurtigdomstoler, beskyttelse av dommernes identitet, sikkerhetsfengsler, lange straffer, og i de verste tilfellene: dødsstraff og utvisning av hele familier. Det er en høy pris å betale, men prisen er allerede høy.

Idet jeg begynner å skrive om noe som skjedde i Skåne, flasher en melding inn fra VG:

Bjørkelangdrapet: – Hva faen skjer det hos naboene?

Noen banker på din dør. Noen som vil inn.

 

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

 

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.