Situasjonen i noen av Sveriges innvandrermiljøer er nå svært anspent. Svensk politi har identifisert minst fem gjengkonflikter som forventes å føre til nye bølger av dødelig vold. Dette skriver avisen Aftonbladet, via Fria Tider.

Spesielt konfliktene rundt Stockholm forventes å nå rekordnivåer. Aftonbladets politikilde frykter at en «blodrød sommer» er på vei.

En av de mest intense konfliktene er en intern strid i det såkalte Foxtrot-nettverket, som delte seg i to fraksjoner i fjor sommer. Rawa «den kurdiske reven» Majid og Ismail Abdo leder de to sidene. Ismail Abdo kalles også «Jordgubben», eller «Jordbæret».

Abdos fraksjon, kalt Rumba, har vunnet terreng mens Majid har sittet fengslet.

Nå som Majid er på frifot, frykter politiet at volden skal blusse opp igjen. Det er mistanke om at Majid vil forsøke å gjenoppta kontakten med gamle allierte, noe som kan føre til nye hevnaksjoner, særlig mot Dalen-nettverket.

Sveriges justis­minister inn­rømmer: «Kriminelle infiltrerer politiet og samfunnet»

Området rundt bydelen Skärholmen har blitt en kruttønne etter maktvakuumet som oppstod i fjor. Vårbynettverket, som tidligere kontrollerte området, har splittet seg, og det har dannet seg nye fraksjoner i Vårberg og Alby. Dette har resultert i flere voldshandlinger i Stockholm denne våren.

Siden 2020 har også Peppar og Fagersjö-Farsta-nettverket vært i konflikt, utløst av et drap. Flere gjengmedlemmer har nylig blitt løslatt fra fengsel, noe som øker risikoen for at volden skal eskalere igjen. Politiet frykter at de kriminelle nettverkene planlegger nye voldshandlinger, inkludert skyting og eksplosjoner.

Gjengkriminelle i Sverige: «Det er lettere å få et lite barn til å gjøre ting for deg»

Södertäljenettverket har vært splittet mellom fraksjonene Ronna og Saltskogs i en årrekke, med blodige konflikter som kulminerte i 2022. Selv om konflikten har ligget i dvale, mistenker politiet nå at den kan ta seg opp igjen med planlagte voldshandlinger i nær framtid.

Visättran-nettverket, som brøt ut av Flemingsberg-nettverket etter drapet på en leder i 2021, er i konflikt med sitt opprinnelige nettverk. Politiet har den siste tiden observert maskerte medlemmer av Visättran-nettverket bevege seg rundt i Flemingsberg-området og opptre konfronterende. En fremtredende person i Flemingsberg-nettverket forsøker å holde seg unna og bruker kun taxi for å unngå angrep. Politiet tror at også denne konflikten kan eskalere.

Svensk politi forteller til Aftonbladet at de jobber intensivt med å forebygge alvorlig voldskriminalitet gjennom etterretningsbasert arbeid. Flere alvorlige forbrytelser har allerede blitt avverget, men politiet er forberedt på en sommer der volden kan eskalere.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.