NTB

27. mai møter en tidligere ansatt i Statens vegvesen i retten, tiltalt for å ha gitt uriktig opplysninger til retten og politiet, blant annet i Hagen-saken.

Mannen skal da han var ansatt i Statens vegvesen, ifølge tiltalen, ha bistått politiet i etterforskningen av en rekke alvorlige saker, både trafikkulykker, drap og frihetsberøvelse, men skal ha gitt flere uriktige rapporter, melder NRK
, som først omtalte saken.

Straffesaken mot mannen starter 27. mai i Oslo tingrett. Tiltalen dreier seg om brudd på straffelovens paragraf 221, for skriftlig eller muntlig å ha gitt uriktig opplysning til retten og offentlig myndighet.

Ifølge tiltalen skal han ha forfalsket rapportene i tolv ulykkessaker, en drapssak og altså saken om Anne-Elisabeth Hagen, som forsvant i 2018. Siden april 2020 har ektemannen vært siktet for drap.

Data om kjørelengde i Hagen-saken

I Hagen-saken hadde tiltalte fått i oppdrag å prøve å hente ut tekniske data fra en personbil for at politiet kunne kartlegge hvor langt den hadde kjørt den dagen Hagen forsvant. Han klarte ikke å hente ut slike data, men ifølge tiltalen forfalsket han da en rapport om at han hadde funnet ut at bilen hadde kjørt 89 kilometer den dagen.

Det er noe lignende tiltalte skal ha gjort da han fikk i oppdrag å hente ut data fra tre biler under etterforskningen av drapet på Janne Jemtland i Brumunddal i desember 2017. I stedet for å fortelle at han ikke hadde klart å hente ut de nødvendige dataene med verktøyene han hadde til disposisjon, leverte han ifølge tiltalen sju rapporter med detaljer om hvor langt bilene hadde kjørt.

Hastighet i ulykkessaker

I den lange rekken med ulykkessaker leverte tiltalte grunnlagsmateriale til rapportene som Vegvesenet utarbeidet for politiet. Det dreide seg om hastighet i sekundene før ulykkene. Heller ikke i disse sakene skal han ha klart å hente ut dataene, men leverte likevel informasjon om hastighetene.

– Han erkjenner ikke straffskyld, men mer kan jeg ikke si nå. Vi er i forberedelsesfasen før hovedforhandlingen, som starter mandag, sier mannens forsvarer, advokat Kim Ellertsen i Advokatfirmaet Elden, til NTB.

I flere av sakene som tiltalen dreier seg om, vitnet mannen som sakkyndig i retten.

Det er satt av 18 dager til straffesaken mot mannen.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.