Forskere ved Harvard University har funnet ut at en daglig teskje med olivenolje vil redusere risikoen for dødelig demens med nesten 30 prosent.

Studien er nylig publisert i anerkjente JAMA Network Open, og har fulgt mer enn 92.000 voksne personer over 28 år.

Studiedeltakerne var i gjennomsnitt 56 år gamle da studien startet. Kjønnsfordelingen var omtrent 60.600 kvinner og 32.000 menn.

Hvert fjerde år ble studiedeltakerne bedt om å fylle ut et spørreskjema, og gi en klar oversikt over dietten deres.

Det viste seg at å daglig erstatte fem gram margarin eller smør med olivenolje, var assosiert med 8-14 prosent lavere risiko for å dø av demens. Resultatene av å erstatte med andre vegetabilske oljer eller smør var ikke nevneverdige.

– Dette er en imponerende studie som har sett på bruken av olivenolje opp mot demensrelatert dødelighet i et stort utvalg fra USA, der forbruken av olivenolje er typisk lavere enn i en rekke europeiske land. Funnene føyer seg inn i de fra en rekke tidligere studier som tyder på at en middelhavsdiett, der olivenolje er en sentral fettkilde, kan redusere risikoen for demens, sier Ekaterina Zotcheva som er forsker ved Nasjonalt senter for aldring og helse til Nettavisen.

Funnene tyder på at olivenolje kan være med å redusere risikoen for demensrelatert død uavhengig av kostholdskvalitet, ifølge Zotcheva.

Forskeren sier imidlertid at det den siste tiden har kommet en rekke studier som tyder på at mennesker som følger en middelhavsdiett har lavere risiko for demens.

Middelhavskosthold er kosthold basert på et høyt inntak av vegetabilske, friske råvarer, hovedsakelig bladgrønnsaker, rotfrukter, friske frukter og bær, friske urter og nøtter, hvor det serveres mindre porsjoner av kjøtt, fisk, egg og ost til måltidene, og hvor kaldpresset olivenolje er den viktigste fettkilden.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.