Et enstemmig Storting svarte tirsdag ja til fem endringer i Grunnloven som skal sikre domstolenes uavhengighet. Leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Peter Frølich, (H) sier Norge må sikre seg mot politikere som kan gjennomføre kupp.

Frølich har gitt flere intervjuer hvor han snakker om kupp, men uten å konkretisere. Han kommer med en halvkvedet vise, men det er neppe tvil om at han sikter til Trump, Le Pen, Orban – dvs høyresiden. Det er uten sidestykke i norsk historie at et enstemmig Storting forandrer Grunnloven med henvisning til fare for kupp.

– Man har sett utenfor landets grenser hvordan opportunistiske politikere, ja, til og med kuppmakere, kan benytte svakhet, konstitusjonelle svakheter, og bruke domstolene som et virkemiddel til egen politisk vinning. Det øyeblikket det skjer, så er rettsstaten vår i alvorlig fare. Nå er det blitt vanskeligere, president, her i Norge, sa Frølich om vedtaket.

I USA har Biden-regimet gjort justisvesenet til et politisk våpen og forfølger Bidens utfordrer. Men det synes ikke å bekymre Stortinget.

FBI har grepet inn i to valg og Demokratene har startet to riksrettsprosesser. Men det preller av som vann på Stortings-gåsa.

– President, domstolenes uavhengighet er verken under press eller truet i dagens Norge, men ingen vet hva framtida bringer. Også her vil det kunne dukke opp autoritære krefter som vil ønske å kvitte seg med en brysom motmakt, som uavhengige domstoler kan være, sa saksordfører Frode Jacobsen (Ap) da saken var oppe til debatt. (NTB)

«Autoritære krefter». Høyre og Arbeiderpartiet er skjønt enige, med de andre partiene som haleheng.

Ikke ett pip. avstemningen ble gjort muntlig slik at alle kunne se om noen stemte nei.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.