Salman Rushdie mottar en pris av Vaclav Havel Library Foundation i New York den 14. november 2023. Foto: Evan Agostini / Invision / AP / NTB.

– Hvis det ble en palestinsk stat nå, ville den bli styrt av Hamas. Da ville vi få en Taliban-lignende stat, en satellitt­stat til Iran, sier Salman Rushdie.

Venstresiden i Vesten ønsker det fordi den reagerer følelses­messig på dem som dør i Gaza, men det er ikke særlig gjennom­tenkt, sier den berømte forfatteren i et intervju med rbb24, som er nyhets­program­met til den tyske regionale allmenn­kring­kasteren rbb Fern­sehen.

Det er problematisk når disse følelsene går over i anti­semittisme, og til og med støtte til Hamas, fastslår Rushdie, som har vært i Tyskland for å presentere den tyske over­settelsen av «Knife», boken han skrev etter kniv­angrep­et i USA i 2022.

Angrepet, der Rushdie mistet det høyre øyet, ble en gru­opp­vekkende påminnelse om nidkjære muslimer ikke har glemt fatawen ayatolla Khomeini utstedte mot forfatteren av «De sataniske vers», som også omfattet oversettere og forleggere.

rbb24-redaktor Nadine Kreuzahler vil vite hva Rushdie mener om de pro-palestinske og anti-israelske protestene ved universitetene i Tyskland, men forfatteren vet lite om situasjonen der til lands. Men han uttaler seg gjerne om USA.

Hva tenker du om situasjonen i USA i denne sammenheng?

Jeg underviser ved New York University, der det også har vært student­protest­er, om enn ikke like voldelige som ved Columbia, og jeg har en blandet oppfatning av dette. På den ene siden har studentene selvfølgelig rett til å demonstrere. I min generasjon protesterte vi mot Vietnam­krigen. Det er viktig å beskytte denne friheten.

Men det er også nødvendig å sikre at andre studenter ikke føler seg utrygge på grunn av dette, eller at protestene utvikler seg til anti­semittiske ytringer, noe som har skjedd i mange tilfeller.

Situasjonen reiser dilemmaer, erkjenner Rushdie.

Universitetenes administrasjoner har håndtert det forskjellig – noen bedre, andre dårligere. Å slippe bevæpnet politi løs på studentene er ingen god idé, tror jeg, men på den annen side er det heller ingen god idé å okkupere og skade universitets­bygninger.

Man må ta avstand fra Hamas, mener han:

Faktum er at enhver normal person bare kan bli sjokkert over det som skjer i Gaza akkurat nå, over omfanget av uskyldige dødsfall. Men jeg synes demonstrantene også kan nevne Hamas. For det hele startet med dem. Og Hamas er en terror­organisasjon. Og det er jo komisk at den unge, progressive student­politikk­en støtter en fascistisk terrorgruppe, for det gjør de jo på en måte også.

Rushdie sier likevel, noe overraskende, at religiøs fanatisme ikke er den største faren i dagens verden til tross for at den forblir farlig, men derimot «den voksende populismen kombinert med uvitenhet».

Forfatteren viser særlig til republikanske velgere i USA. Men president­valget i 2020 var «et rettferdig og ærlig valg», mener Rushdie.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.