NTB

Militæret i Kongo sier de har avverget et forsøk på statskupp. Gjerningsmennene skal være pågrepet.

– Situasjonen er under kontroll, sa en talsperson for hæren på kongolesisk TV søndag.

Både kongolesere og utenlandske styrker var angivelig involvert i kuppforsøket.

Tidligere på dagen var det et væpnet sammenstøt i nærheten av presidentpalasset i hovedstaden Kinshasa. Uniformerte menn angrep residensen til tidligere visestatsminister Vital Kamerhe, opplyste en talsperson for Kamerhe på meldingstjenesten X.

To politifolk og en angriper ble angivelig drept i denne skuddvekslingen. Lokale medier omtalte angriperne som kongolesiske soldater. Kamerhe ble ikke skadet, opplyser talspersonen.

Kongolesiske medier skriver at angriperne kan knyttes til opposisjonslederen Christian Malanga, som lever i eksil. Ikke lenge etter det påståtte kuppforsøket la han ut en video der han truet president Felix Tshisekedi, som i desember ble gjenvalgt etter en stor valgseier som motstanderne hans nekter å godta.

I løpet av dagen ble flere gater i nærheten av presidentpalasset stengt for trafikk. Ifølge AFPs journalister på stedet virket situasjonen rolig.

Kongo er for tiden preget av en politisk krise knyttet til valget av ny leder i nasjonalforsamlingen. Kamerhe er kandidat til denne posten.

Kongo ligger sentralt i Afrika og har over hundre millioner innbyggere. Arealet er større enn halve EU. Den østlige delen av landet, der en rekke viktige mineraler utvinnes, har i flere tiår vært preget av væpnet konflikt.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.