Falske nyheter om at EU vil innføre «karbonpass» og nekte reparasjon av biler eldre enn 15 år, florerer i sosiale medier i forkant av EU-valget.

Ytre høyre, klimaskeptikere og konspirasjonsteoretikere lar seg lure av the usual suspect, russerne, i sosiale medier. Målet er å undergrave EUs hevder «Green deal», ifølge professor i informasjons- og kommunikasjonsvitenskap Arnaud Mercier ved Pantheon-Assas-universitetet i Paris.

Dette melder NTB – Bibiana Piene. For øvrig er det fortsatt ingen som har gitt en god forklaring på hva en klimaskeptiker er. De fleste innser vel at det finnes et klima, og at det endrer seg, slik det har gjort i uminnelige tider.

Dog er det mange som ikke ser poenget med klimatiltak som koster enorme beløp uten beviselige positive konsekvenser. Noen er også skeptiske til teorien om at mennesket forårsaker klimaendring i form av global oppvarming.

Folk som allerede er kritiske til klimapolitikken eller EU sprer disse nyhetene videre «i god tro», sier Mercier til nyhetsbyrået AFP.

I Romania spres et rykte om at Brussel skal skal introdusere et «karbonpass» der hver enkelt persons CO2-utslipp blir målt. I så tilfelle kan man f.eks. miste retten til flyreiser, hvis man har brukt opp sin klimakvote for året.

Det er kanskje ikke så merkelig at folk frykter slike tiltak fra EUs side. Tross alt er det ikke så fryktelig lenge siden vi alle måtte ha vaksinepass, og i Østerrike ble det til og med innført allmenn vaksinetvang.

Vi vet også at EU ønsker å lage en slags europeisk bank-ID med digitale penger. Det mangler nå bare en siste godkjennelse før EU-regulativet European Digital Identity (EUDI) trer i kraft. Det ble vedtatt med solid flertall i EU-parlamentet.

EUs elektroniske «slave-ID» er rett rundt hjørnet

NTB beskriver en annen såkalt falsk nyhet som har spredd seg, at Brussel skal ha vedtatt å forby reparasjon av biler over 15 år.

Men selv om dette er unøyaktig er det ingen tvil om at EU forsøker å bestemme hva slags biler vi undersåtter skal kjøpe og bruke.

EU ønsker å fase ut salget av fossilbiler innen 2035 og erstatte disse med elbiler for å få ned disse farlige klimautslippene.

I tillegg ønsker EU å bestemme standarden på husene vi bor i, gjennom det nylig vedtatte bygningsdirektivet.

Men i stedet for å stå til ansvar for sin egne sinnssyke politikk skal Russland få skylden.

– Kreml sprer aktivt misledende informasjon relatert til EUs Green deal, sier Martin Vladimirov, som leder Senter for demokratistudier i Bulgarias hovedstad Sofia. Han viser blant annet til propaganda om farene ved vindkraft og vindturbiner.

Faren ved vindkraft er jo åpenbar, siden stadig flere vindturbiner utgjør en trussel mot hele EUs økonomi, dreper en stor mengde fugler, ødelegger naturen, reduserer livskvaliteten til mennesker som bor i nærheten og i tillegg reduserer verdien på eiendommer som befinner seg i et område som blir rasert av vindkraft.

At Russland driver massiv propaganda er velkjent. Men EU er ikke akkurat uskyldige i så måte.

Siden våre politikere har underkastet landet EU mot folkets vilje, så er det nok mange som frykter konsekvensene av handlingene til Ursula von der Leyen og Jonas Gahr Støre mer enn hva Putin skulle finne på, hvis man ser det fra et norsk perspektiv.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.