Kulturminister Anette Trettebergstuen vil arrangere et møte mellom norske medier og de store teknologiselskapene. Flere medier opplever at de også sensureres eller at deres brukerdata selges til tredjepart. VGs Gard Steiro oppfordrer faktisk NRK til å gå i front.

VGs Gard Steiro oppfordret NRK til å gå i front og ikke bidra til å «mate dyret», det vil si bruke Facebook som kanal.

Dette er oppsiktsvekkende signal fra et mainstreammedie som VG. Facebook utøver en kontroll som VG ikke har herredømme over.

– Vi må gjøre oss så lite avhengige som mulig av disse plattformene, sier Steiro.

Flere norske etater har forlatt Facebook fordi brukernes data selges kommersielt.

Men det var en større nyhet i NTB-melding og det er at EFTA-land som Norge er uenig i EUs nye lov for digitale tjenester. Norge vil ikke at sosiale medier skal kunne sensurere eller redigere redaktørstyrte mediers oppslag på sosiale medier. Men det vil EU. «Signalene fra Brussel er at man ikke blir hørt».

Trettebergstuen mener hun skal få til et kompromiss på hjemmebane. Det spørs om EU vil tillate nasjonale særregler på et så viktig område. EU vil underlegge seg sosiale medier. Det heter i forarbeidet til loven at ingen skal kunne leve av å spre falske nyheter. Når man ser dette opp mot at 16 nyhetsbyråer nå blir betalt av EU for å skape et EU-nyhetsbyrå, forstår man hva sanne nyheter betyr: Det som er godkjent av EU.

EU jobber med en ny lov for digitale tjenester. Norge og de andre EFTA-landene har bedt om at redaksjonelle medier skjermes, slik at plattformene ikke kan fjerne eller redigere innhold fra slike medier med henvisning til egne brukervilkår.

Men signalene fra Brussel er at dette ikke blir hørt, går det fram av en pressemelding fra departementet. Trettebergstuen vil derfor i stedet få i gang en diskusjon mellom mediene og plattformer som Facebook her i Norge.

Spørsmålet om norske medier bør «logge av Facebook» ble diskutert av flere redaktører på et arrangement på Pressens Hus i Oslo tirsdag. Her kom det fram at Bergens Tidende har bestemt seg for å kutte annonseringen på Facebook, ifølge Kampanje. (NTB)

NRK vil ikke gå i front mot Facebook eller andre sosiale medier.

NRKs medie- og strategidirektør Øyvind Lund opplyste at de har redusert antall kontoer på Facebook, og at det er interne diskusjoner om man skal logge av Facebook eller ikke.

– Facebook er viktig for folk og det er en bra tjeneste. Vi kan ikke helt distansere oss fra det, sier han. (NTB)

 

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.