Seks albanere ble i fjor tatt etter å ha hentet opp 150 kilo kokain som var festet under et lasteskip. En døde i varetekt, de fem andre skal i retten på tirsdag.

Lasteskipet «Nordloire» ble lastet opp med råstoff til aluminium i havnen på Hydros anlegg Alunorte i Vila do Conde, i det nordlige Brasil.

Der festet noen 150 kilo kokain i vanntette sekker på skroget, under vannlinjen.

Natt til 28. april i fjor satte fartøyet kurs for Hydros aluminiumsanlegg på Husnes i Kvinnherad.

Seks albanske statsborgere ble tatt i en væpnet politiaksjon med assistanse fra Kystvakten, ved 01-tiden natt til 13. april i fjor.

Beslaget er det største kokainbeslaget på Vestlandet noensinne, ifølge Tolletaten.

Den eneste kvinnen blant de tiltalte, en 33-åring, fungerte som tolk og sjåfør, og skal ha kjøpt inn dykkerutstyr.

En 46 år gammel albaner som driver dykkerfirma i Italia var den som ifølge politiet dykket ned under den Madeira-registrerte 37000-tonneren for å hente opp kokainen.

En 28-åring og en 31-åring hjalp blant annet til med å få pakkene med kokain opp fra strandkanten og inn i en bil.

Da lasten var på plass i bilen den yngste av de tiltalte kjørte, slo politiet til.

– Rundt tolv etterforskere og jurister fra Vest politidistrikt og Kripos har arbeidet med saken. Det har gått på bekostning av mindre alvorlige narkotikasaker. Fremdriften i andre saker har stanset noe opp, sier politiadvokat Henrik Jørgensen til Bergens Tidende.

Tiltalen mot de fem gjelder henholdsvis narkotikaovertredelse med strafferamme på ett og to års fengsel og grov narkotikaovertredelse med en skjerpet øvre strafferamme på 15 års fengsel på grunn av mengden stoff.

Statsadvokaten har også lagt ned påstand om inndraging av en hel del dykkerutstyr, som dykkerklokker, to undervannsscootere, en tørrdrakt, blylodd og diverse verktøy. Til og med noen karabinkroker skal inndras, står det i tiltalen.

I mars i år opplevde bergensrederiet Grieg at den samme smuglerteknikken ble brukt på ett av deres skip.

Også denne gangen ble skipet lastet i Brasil. Anløpshavnen var Gibraltar, der myndighetene hadde etterretning som fikk de til å sende ned dykkere som fant 55 kilo kokain.

Brasil er ifølge Tolletaten det landet i Sør-Amerika som har flest skipsanløp til Norge.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.