46 prosent av norske journalister er bekymret for at kunstig intelligens skal føre til mer arbeidsledighet blant journalister, viser Medieundersøkelsen 2024.

Undersøkelsen legges fram i mai, men Journalisten har fått tilgang til deler av resultatet.

Kunstig intelligens er blant hovedtemaene i årets undersøkelse.

17 prosent av journalistene svarer «helt enig» og 29 prosent «delvis enig» på påstanden «jeg er bekymret for at kunstig intelligens vil føre til mer arbeidsledighet blant journalister».

Norske redaktører er langt mer positive. Kun 6 prosent er helt enig i at de er bekymret, mens 18 prosent er delvis enig.

Hele 58 prosent er helt eller delvis uenig i at de er bekymret. Til sammenligning gjelder dette 33 prosent av journalistene.

Et stort flertall av både redaktører (88 prosent) og journalister (66 prosent) er enig i at ChatGPT og lignende programmer er nyttige arbeidsverktøy.

Begge grupper ønsker også mer opplæring i bruk av kunstig intelligens i jobbsammenheng: 95 prosent av redaktørene og 80 prosent av journalistene er enig i det.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.