Syrisk soldat under den langvarige borgerkrigen. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

En tidligere brigader i den syriske hæren møter mandag i Stockholms tingrett, tiltalt for krigsforbrytelser under borgerkrigen i Syria i 2012.

Den brutale krigen i Syria får nå rettslig etterspill også i Sverige.

Den 65 år gamle tidligere syriske brigaderen, Mohammed Hamo, er den høyest rangerte syriske militærlederen til å bli stilt for en europeisk domstol.

Tiltalen lyder på  medvirkning til krigsforbrytelser, noe som kan føre til livstid i fengsel. Hamo har gjennom sin advokat, Mari Kilman, avvist anklagene.

Som general var Hamo en viktig person for Syrias diktator Assad, og inngikk i regimets svært kritiserte voldsbruk mot alle typer motstandere. Også tilfeldige sivile ble i stor grad ofre for regimets krig mot reell og mistenkt opposisjon.

Ifølge tiltalen bidro Hamo med råd og handlinger til den syriske hærens krigføring «som systematisk involverte vilkårlige angrep på flere steder i området i og rundt byene Hama og Homs».

Påtalemyndigheten hevder at krigføringen blant annet besto i omfattende luft- og bakkeangrep fra ukjente gjerningspersoner i den syriske hæren. De mener angrepene ble utført uten å gjøre forskjell mellom sivile og militære mål, noe som kreves av folkeretten.

Også Russland er kritiserte for sin rolle i å bistå det syriske regimet i denne krigen, og enkelte russiske offiserer har fått kallenavn basert på sin fremferd i Syria.

Eksempelvis ble den russiske general Aleksander Dvornikov kalt «slakteren fra Syria», hvilket sier noe om standarden på hans krigføring.

Nettopp Dvornikov ble senere av Putin forfremmet til en ledende rolle i krigen mot Ukraina, hvilket igjen sier noe om hvordan Putin så for seg at denne krigen skulle føres. Men etter kort tid ble så Dvornikov avsatt og erstattet med Surovikin (som snart ble fjernet også han).

Som brigader hjalp Hamo angivelig med koordinering og levering av våpen til enheter, noe som gjorde at angrepene ble utført etter ordre på et «operativt nivå», ifølge påtalemyndigheten.

Angrepene i tiltalen skjedde i perioden fra 1. januar til 20. juli 2012. Rettssaken er ventet å vare frem til sent i mai.

Krigen i Syria mellom president Bashar al-Assads regime og væpnede opposisjonsgrupper brøt ut da myndighetene slo hardt ned på fredelige demonstrasjoner for demokrati i 2011.

Mer enn en halv million mennesker er blitt drept, flere millioner er fordrevet og økonomien og infrastrukturen i Syria halter som følge av krigen.

 

Bestill fra Document i dag:

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.