Gjennom 40 år er tekstene i flere musikksjangre blitt enklere, mer gjentakende, negative og selvsentrerte, sier forskere som har analysert 12.000 låter.

De europeiske forskerne har sett på engelskspråklige tekster innen pop, rock, rap, country og R&B mellom 1980 og 2020. Konklusjonen deres bygger opp under meninger som går igjen hos enkelte gretne godt voksne musikkelskere.

Før de går inn på analysen i studien som ble publisert torsdag påpeker forskerne at Bob Dylan, som for alvor brøt gjennom på 1960-tallet, har fått nobelprisen i litteratur. Hovedforfatter Eva Zangerle vil derimot ikke trekke fram noen enkeltartist fra nyere tid som eksempel på noen som har enklere tekster.

Store omveltninger i bransjen

Zangerle, som jobber ved universitetet i Innsbruck i Østerrike og er ekspert på anbefalingssystemer, understreker at sangtekster kan gjenspeile samfunnet og vise hvordan en kulturs verdier, følelser og interesser endres over tid.

– De siste 40 årene har vi jo også sett en drastisk endring i det musikalske landskapet, fra hvordan musikk produseres til hvordan den selges, sier hun.

I løpet av disse årene ble vinylplater og kassetter fra 1980-tallet i stor grad fortrengt av CD-er i det følgende tiåret, fram til i dag, der internett og algoritmedrevne strømmetjenester dominerer.

Lettere å huske

Forskerne har blant annet sett på hvilke følelser som uttrykkes, hvor mange ulike og kompliserte ord som er brukt og hvor ofte de gjentas.

I alle sjangrene hadde tekstene en tendens til å bli enklere og mer gjentakende, oppsummerer Zangerle. Og sanger med mange refrenger og enklere tekst ser også ut til å være mer populære. Zangerle påpeker også at de førte 10–15 sekundene av en sang er blitt viktige for å avgjøre om vi bare hopper videre til neste.

– Teksten fester seg lettere i dag, fordi den er lettere å huske, sier Zangerle.

Rappen er blitt sintere

Gjennomgangen viste også at det er lenger mellom de positive og lystige teksten, mens det er blitt flere sanger som uttrykker sinne, avsky og tristhet.

– Rappen har blitt sintere enn de andre sjangrene, sier Zangerle.

I tillegg er altså populærmusikken blitt mer selvopptatt, med hyppigere forekomster av ord som «meg» og «mitt».

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.