Joacim Österstam ble forgiftet av lakris og havnet på legevakten. Dette melder SVT.

Joacim liker godteri, og mest av alt liker han salt lakris. Et ønske om søtsaker som tok en uventet vending da han i all hast ble sendt til sykehus i Trelleborg i Sverige.

«Jeg skjønte at noe var helt galt. Beina mine var som spagetti eller gelé. Jeg kunne nesten ikke gå. Heldigvis tvang samboeren min meg til å dra til legevakten», forteller Joacim.

På legevakten i Trelleborg var det først ingen som kunne forstå symptomene på sykdommen hans. Til slutt nevnte en klok lege derimot «lakrisforgiftning«.

Han sier selv at han er en stor lakriselsker, og hvis det skal spises godteri, er det posen med saltlakris som kommer fram.

«Det har ikke vært store mengder, men litt hver dag altfor lenge. Det er ikke bra», uttaler Joacim Österstam til SVT.

Han er svært takknemlig for at samboeren oppfordret ham til å dra til legevakten. Selv ville han bare trekke teppet over hodet.

«Hvis jeg ikke hadde gått inn, hadde jeg blitt liggende i senga og sannsynligvis aldri stått opp igjen», tror han.

Etter ei uke på sykehuset ble Joacim utskrevet, og nå venter noen måneder med fysioterapi.

Forskeren Peder af Geijerstam ved Linköpings universitet har i en studie vist at lakrisspising kan føre til høyt blodtrykk. Han mener at helsevesenet trolig overser mange tilfeller der lakris forårsaker høyt blodtrykk.

Han forteller også at det har blitt stadig mer populært å bruke rålakris, som er mye sterkere og hvor svært små doser kan være nok til å gi en betydelig blodtrykksøkning.

«Minst én gang i året oppsøker pasienter lege for høyt blodtrykk som viser seg å skyldes lakrisinntak. Sannsynligvis er mørketallene store, fordi vi i helsevesenet ikke alltid spør pasientene om deres lakrisforbruk».

Bare 3 gram lakris om dagen gir friske personer høyere blodtrykk. Det er enda mindre enn man tidligere har trodd.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.