Tavle

Under koronakrisen er denne roboten en nyttig hjelper for leger og sykepleiere på Circolo-sykehuset i Varese, Italia. Foto: Flavio Lo Scalzo / Reuters / Scanpix.

Sykehuset i Varese, som ligger ca. 50 kilometer nordvest for Milano, et episenter for Covid-19, har nettopp mottatt seks roboter som skal være «assistenter» for leger og sykepleiere under pandemien. De seks nye robotene kan for eksempel sjekke pulsen til svært smittsomme pasienter.

– Det er som å ha en annen sykepleier, men uten problemer relatert til infeksjon, sa doktor Francesco Dentali, direktør for intensivbehandling ved sykehuset, skriver Reuters.

Robotene kan også foreta avlesninger, og det gjør at leger og sykepleiere kan holde seg utenfor intensivavdelingen og overvåke pasienters vitale signaler på dataskjermer i separate rom.

– Leger og sykepleiere har blitt hardt rammet av dette viruset. At robotene ikke kan bli smittet, er en stor fordel, samt at de er utrettelige. Det er bare å skifte batterier, så er de igang igjen. En stor fordel er det også at de ikke trenger beskyttelsesmasker, sier avdelingsdirektør Dentali.

Som kjent er mangel på munnbind et stort problem i de fleste land for tiden.

Italias legeforening meldte fredag ​​at minst 66 leger har dødd av siden Italia den 21. februar registrerte det første offisielle dødsfallet som følge av Covid-19.

De fleste av disse ville antakelig fortsatt vært i live i dag hvis de hadde blitt bedre beskyttet mot koronaviruset.

Legene tviler på de offisielle tallene, og tror at det virkelige antallet døde kan være dobbelt så høyt i Varese, som i likhet med Bergamo også ligger i Lombardia-regionen.

«Tommy» og «Ivo» er to av de seks nye robotene som hjelper leger og sykepleiere å ta seg av koronasmittede pasienter.

Robotene i barnestørrelse med store blinkende øyne blir trillet inn i rom og etterlatt ved pasientens sengekant, slik at legene kan haste til andre pasienter.

Roboter som «Tommy» og «Ivo» overvåker parametere fra utstyret i rommet og videresender dem til sykehuspersonalet. Robotene har taktile skjermer som «ansikter», hvor pasienter kan registrere meldinger og sende dem til legene.

De eldre pasientene er ofte litt skeptiske til robotsykepleierne i starten. Men når de blir forklart hvordan de kan bruke dem, fungerer det greit etterhvert. Ikke minst når de forstår at de kan snakke direkte til legen via roboten, sier Dentali. De yngste pasientene smiler gjerne ved synet av robotene som kommer trillende inn.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Les også