På grunn av politikernes svermeri for Brüssel må også Forsvaret sette innkjøp ut på anbud i hele EU. Selv om det kan bety svekket beredskap.

Anbudsreglene har nå resultert i at 19 ansatte ved fabrikken til tromsøfirmaet Drytech er permitterte, samtidig som Forsvaret bruker tid på en full anbudsrunde i EU-området for å kjøpe inn feltrasjoner.

Drytech har levert frysetørret mat og stridsrasjoner til Forsvaret i åtte år, men Forsvaret fornyet ikke kontrakten i fjor høst. Avtalen med Forsvaret har utgjort halve omsetningen i selskapet de siste årene.

Forsvaret er nå uten leverandør, noe som kan være alvorlig for beredskapen, mener Erlend Svardal Bøe (H). I et spørsmål til Forsvarsministeren ber han på svar om hvordan Forsvaret ivaretar beredskapen når det nå ikke finnes en avtale om levering av måltider og feltrasjoner.

– Jeg setter spørsmålstegn ved hvordan norsk forsvarsindustri ivaretas, sier Bøe til NRK Troms og Finnmark.

Forsvaret sier at de først betraktet Drytech som eneste leverandør som kunne oppfylle kravene. Men etterhvert kom det frem at også andre selskaper i EU kan klare å lage norske feltrasjoner.

Dermed må anskaffelsesregelverket følges og kontrakten legges ut på anbud.

– Drytech vil på linje med andre aktuelle leverandører kunne gi tilbud, sier Hans Meisingset i Forsvarets logistikkorganisasjon til NRK.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.