Pave Frans ankommer Petersplassen til sin ukentlige audiens med allmennheten den 20. mars 2024. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB.

Pave Frans vakte tidligere denne måneden oppsikt da han i et intervju med sveitsisk tv som skal sendes i sin helhet i dag, oppfordret Ukraina til å heise det hvite flagget og be Russland om freds­forhandlinger for å spare ytterligere tap av menneskeliv.

Paven høstet sterk kritikk fra både personer og medier som vil hjelpe Ukraina å krige videre mot Russland, men det er langt på vei et åpent spørsmål hva allmennheten i de vestlige landene mener om saken.

Nå viser en fersk menings­måling i Italia at et flertall av de spurte der til lands sier at de er enige med paven i saken.

Det er i en måling utført av opinions­instituttet Eumetra for tv-programmet «Piazza pulita» på den privateide tv-kanalen La7 at 61 prosent sier seg enige med pave Frans. 15,7 prosent er uenige, mens 23,3 prosent er usikre, skriver Italia Oggi.

Et flertall på nesten 60 prosent er også imot å sende flere våpen til Ukraina:

Kun en tredjedel (33,3 %) av de spurte (i et representativt utvalg av velgerne i Italia) sa seg enig i å fortsette å sende våpen for å støtte Ukraina. De resterende var uenige, og de deler seg mellom dem (28,4 %) som sier at de nylig har skiftet mening om saken («jeg var enig inntil for en stund siden, men siden har jeg skiftet mening»), og dem som alltid har vært uenige i å sende våpen (30,3 %).

Når svarene analyseres etter politiske sympatier, sier et flertall av velgerne i alle partier seg enige med paven, men oppslutningen varierer mellom 72,3 % hos Fem­stjerners­bevegelsen (M5S) og 52,3 % hos sentrumsvelgerne (+Europa, Italia viva, Azione).

Paven gir uttrykk for en følelse av krigstretthet som er utbredt både i Italia og i andre vestlige land, skriver Italia Oggi.

Rosy Bindi, tidligere leder for Det demokratiske partiet (PD) i Italia og siden leder for det italienske parlamentets antimafiakomité, sier til La7 at verden nå har to alternativer: freds­forhandlinger eller atomkrig, skriver Il Fatto Quotidiano,

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.